Nyelv választás: Magyar | EnglishFőoldalra | Honlaptérkép
Keresés:

Kapcsolat, szervezet


Általános információk


Kapcsolódó szervezetek2014.03.24. - Az NMH Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának tájékoztatója
- az építőgépkezelői jogosítványok érvényességéről.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága az építőgépkezelői jogosítványok érvényességére vonatkozó szabályozással kapcsolatban megkereste a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot. Válaszlevelük alapján az alábbi tájékoztatást nyújtjuk. A levélben foglaltak szerint:

„A közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról szóló 40/2009. (VIII. 31.) KHEM rendelet (a továbbiakban: KHEM rendelet) 2009. szeptember 8-ai hatálybalépésétől a korábbi gyakorlattól eltérően határozza meg a hatálya alá tartozó emelő- és rakodógépekre kezelésre jogosító képesítési feltételeket.

A KHEM rendelet hatálya - az 1. §-ában meghatározottak alapján - a közúti áruszállítást végző jármű megrakásához vagy ennek előkészítéséhez alkalmazott minden olyan önjáró emelő- és rakodógépre (járműre), továbbá járműre szerelt gépi berendezésre terjed ki, amelyet anyagmozgatásra, rakodásra, emelésre - a bányaművelés föld alatti létesítményei, a külfejtés, a villamoshálózat-építés, a vasúti felépítmények létesítése kivételével - használnak.

A KHEM rendelet 8. § (4) bekezdése kimondja, hogy a 2. mellékletében meghatározott gépcsoportokba tartozó gép kezelésére jogosító építőgépkezelői jogosítvány az emelő- és rakodógép kezelésére 2015. december 31-éig jogosít.

Mindezek alapján tehát a KHEM rendelet a hatálya alá tartozó, a 2. mellékletében meghatározott gépcsoportokba tartozó gépek kezelésére jogosító építőgépkezelői jogosítványok tekintetében írja elő a 2015. december 31-e utáni érvénytelenséget."

A tárca részéről a 2009-es szabályozás célja: „a jogosultsági dokumentumrendszer áttekinthetőségének, rendezettségének biztosítása" volt. 

A tárca álláspontja szerint: a KHEM rendelet azzal, hogy több mint hat év időtartamot (amelyből két év még mindig hátra van) tett lehetővé a jogosítványok cseréjére, megfelelő felkészülési időt biztosított a képesítés megszerzésére."

A tájékoztató levél szerint, a tárca részéről napirenden van a KHEM rendelet módosítása, amely során meg kívánják vizsgálni a képesítési jogosultság megszerzéséhez kapcsolható, korábban megszerzett szakmai ismeretek körét is.
 

2014-03-24,
A rovat további hírei
Továbbküldés e-mailben   Továbbküldés e-mailben     Nyomtatás  Nyomtatás


Gazdaságfejlesztési Minisztérium
Munkavédelem
Foglalkoztatás-felügyelet
Postacím: 1440 Budapest, Pf.: 1.

E-mail:
munkavedelmi-foo@tim.gov.hu
foglalkoztatas.felugyeleti-foo@tim.gov.hu