Nyelv választás: Magyar | EnglishFőoldalra | Honlaptérkép
Keresés:

Kapcsolat, szervezet


Általános információk


Kapcsolódó szervezetek2021.04.27. - Munkavédelmi Világnap
- április 28.

A munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapját először 1984. április 28-án a Kanadai Közalkalmazottak Szakszervezete tartotta meg, majd világszerte elterjedt nemzetközi emléknappá vált.

2012-ben a Kormány április 28. napját a munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók emléknapjává nyilvánította Magyarországon, ezzel is kifejezve elkötelezettségét a munkavállalók életének és testi épségének védelme iránt.

A Kormány a elkötelezett a munkahelyek megőrzése és a foglalkoztatás bővítése mellet. Az értékteremtő munka a gazdaság működésének alapja, nagyon fontos, hogy minél több munkavállaló dolgozhasson, de emellett az is fontos, hogy a munkát biztonságos és egészséget nem veszélyeztető módon végezhessék a munkavállalók.

Magyarország versenyképességének megőrzése szempontjából is rendkívüli jelentőséggel bír a munkahelyek biztonsága. Befektetni a munkavédelembe nem pusztán kiadást jelent, hanem a munkabalesetek és a foglalkoztatási megbetegedések megelőzésén túl, többszörös anyagi megtérülést is hoz a vállalkozások számára. A biztonságos foglalkoztatás egyaránt szolgálja a munkavállaló, a munkáltató és a nemzetgazdaság érdekeit.

Közös érdekünk, hogy a munkavállalók egészségi állapotának, biztonságának alapját jelentő munkakörülmények javuljanak. Értékteremtő munkát csak egészséges munkavállaló, biztonságos, egészséget nem veszélyeztető munkakörülmények között tud végezni. Ennek biztosítása elsősorban a munkáltató feladata, de az állam szabályzó, ellenőrző és ösztönző szereppel is bír ebben a folyamatban.

Az emléknaphoz kapcsolódóan az Európai Munkavédelmi Ügynökség Nemzeti Fókuszpontja a mozgásszervi megbetegedések témakörben online konferenciát rendez, amely a munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

A munkahelyeken továbbra is tegyünk meg mindent a munkakörülmények javítása és a munkavállalók életének, testi épségének megóvása érdekében!
 
A Munkavédelmi Világnapon emlékezzünk a munkabalesetekben elhunytakra és megrokkantakra!
 

                      ITM Munkavédelmi Főosztály

2021-04-27,
A rovat további hírei
Továbbküldés e-mailben   Továbbküldés e-mailben     Nyomtatás  Nyomtatás


Innovációs és Technológiai Minisztérium
Munkavédelem
Foglalkoztatás-felügyelet
Postacím: 1440 Budapest, Pf.: 1.

E-mail:
munkavedelmi-foo@itm.gov.hu
foglalkoztatas.felugyeleti-foo@itm.gov.hu