Nyelv választás: Magyar | EnglishFőoldalra | Honlaptérkép
Keresés:

Kapcsolat, szervezet


Általános információk


Kapcsolódó szervezetek2022.04.25. - Az ITM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- a Munkavédelmi Világnap alkalmából országszerte megemlékezések és Nyílt Napok lesznek április 28. napján.

A munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapját először 1984. április 28-án a Kanadai Közalkalmazottak Szakszervezete tartotta meg, majd világszerte elterjedt nemzetközi emléknappá vált.

2012-ben a Kormány április 28. napját a munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók emléknapjává nyilvánította Magyarországon, ezzel is kifejezve elkötelezettségét a munkavállalók életének és testi épségének védelme iránt.

Az értékteremtő munka a gazdaság működésének alapja, nagyon fontos, hogy minél több munkavállaló dolgozhasson, de emellett az is fontos, hogy a munkát biztonságos és egészséget nem veszélyeztető módon végezhessék a munkavállalók.

Magyarország versenyképességének megőrzése szempontjából is rendkívüli jelentőséggel bír a munkahelyek biztonsága. Befektetni a munkavédelembe nem pusztán kiadást jelent, hanem a munkabalesetek és a foglalkozási megbetegedések megelőzésén túl, többszörös anyagi megtérülést is hoz a vállalkozások számára. A biztonságos, egészséget nem veszélyeztető foglalkoztatás egyaránt szolgálja a munkavállaló, a munkáltató és a nemzetgazdaság érdekeit. A biztonságos munkakörülmények biztosítása elsősorban a munkáltató feladata, de a munkavállalók együttműködésére, szabálykövetésére is szükség van,  és az állam szabályzó, ellenőrző és ösztönző szereppel is bír ebben a folyamatban.

Az emléknap célja, hogy felhívja a nyilvánosság, a munkáltatók és a munkavállalók figyelmét a munkavédelemre, a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzésének fontosságára.

A járványhelyzet enyhülését követően az idén ismét jelenléti lehetőséggel rendezik meg a munkavédelmi hatóságok a munkabalesetben elhunytak és megrokkantak emléknapjához kapcsolódó nyílt napokat, megemlékezéseket. A rendezvényekről a Fővárosi/Megyei Kormányhivatalok munkavédelmi hatóságai tudnak tájékoztatást adni.

Az ITM EU-OSHA Nemzeti Fókuszpontja online ünnepi  konferenciájára korlátozott számban a melléklet meghívó szerint lehet jelentkezni a konferencia@publicrelations.hu e-mail-címen – a név, a titulus és a képviselt szervezet megadásával.

A munkahelyeken továbbra is tegyünk meg mindent a munkakörülmények javítása és a munkavállalók életének, testi épségének megóvása érdekében!

A Munkavédelmi Világnapon emlékezzünk a munkabalesetekben elhunytakra és megrokkantakra!

  ITM Munkavédelmi Irányítási Főosztály

2022-04-25,
A rovat további hírei
Továbbküldés e-mailben   Továbbküldés e-mailben     Nyomtatás  Nyomtatás


Gazdaságfejlesztési Minisztérium
Munkavédelem
Foglalkoztatás-felügyelet
Postacím: 1358 Budapest, Pf.: 17.

E-mail:
munkavedelmi-foo@gfm.gov.hu
foglalkoztatas.felugyeleti-foo@gfm.gov.hu