Gazdaságfejlesztési Minisztérium – Munkavédelem – Foglalkoztatás-felügyelet Honlapja

Keresés:

HÍREK


2022.05.03. - Az ITM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának közleménye
- a „Biztonságos munkahely” díj átadásáról.

„Biztonságos munkahely” díj átadására került sor 2022. április 28-án

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az „Együttműködés a munkahelyek biztonságáért” program keretében meghirdetett „Biztonságos munkahely” 2022. évi pályázat díjának átadására került sor 2022. április 28-án az EU-OSHA Nemzeti Fókuszpont szervezésében megrendezett konferencián.
A 2022. évi „Biztonságos munkahely” cím pályázat nyertesei:

  • Henkel Magyarország Operations Kft.
  • Rosenberger Magyarország Kft.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatot hirdetett 2022. évben „Proaktív intézkedések a munkavállalók fizikai igénybevételének csökkentésére” címmel az együttműködéshez csatlakozott szervezetek számára. A felhívásra több pályázati anyag is beérkezett, amelyből a Munkavédelmi Irányítási Főosztály tagjaiból álló zsűri választotta ki a győztes pályamunkákat.  
A díjakat átadta dr. Zöld-Nagy Viktória az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára és Nesztinger Péter az Innovációs és Technológiai Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztályának főosztályvezetője. A nyertes munkáltató képviselői: Henkel Magyarország Operations Kft. - Tóth Erika ügyvezető gyárigazgató, Gregor Dávid SHE vezető; Rosenberger Magyarország Kft. - Kovács Tamás  munkavédelmi vezető.
A Henkel Magyarország Operations Kft. 2021-ben bevezette az Ergonómiai mentor programot. Az Ergonómiai mentorok képzésben részesültek, a megfelelő tudás birtokával tovább képezhették a kollégáikat a helyes ergonómiára olyan területeken, ahol kézi anyagmozgatás van jelen és olyan területeken is, ahol képernyős munkavégzést végeznek a munkatársak. A belső HSE auditokon állandó résztvevő egy képzett ergonómiai mentor. Az elmúlt években több, évek óta fennálló ergonómiai kockázatot jelentő tevékenységek további fejlesztésére került sor pl.: kapszulás mosószer termékek gyártási technológiája során keletkező melléktermék kezelése átalakult – gravitációt kihasználva, szinteltolás segítségégével csökkentette az anyagmozgatást és kiváltotta a keletkező zsákok és súlyok teljes megemelését; gyártástechnológiához kapcsolódó anyagtovábbító rendszerek fejlesztése automata palettázó rendszerek beszerelése, használata; közlekedési tevékenységet elősegítendő szakaszos működtetésű továbbító pályaszakasz került kialakításra. Az elmúlt években a munkabalesetek száma csökkent, annak is köszönhetően, hogy a munkavállalók évente több száz veszélyes szituációt és kvázi balesetet jelentenek, amelyek mind kivizsgálásra kerülnek, és legalább ennyi akciót és intézkedést fogalmaz meg / vezet be a balesetek megelőzése érdekében.

A Rosenberger Magyarország Kft. kiépítette a SERVUS intralogisztikai rendszert, amely automatikus raktározást és alapanyag ellátást biztosít a termelési területek számára, nagy mértékben csökkentette a munkatársak egyoldalú fizikai terhelését. Kiépítését követően az áru belső szállítási ideje töredéke lett a korábbinak, az emberi hibák száma nagy mértékben csökkent, a munkahelyi közérzet javult, a monoton áruszállítást felváltotta az automatizált rendszer. SERVUS robot rendszer felhasználói felületét, könyvelési funkcióját „MIA” koordináló program, szoftver látja el, alkatrészek nyilvántartásáért, termék összeszereléshez szükséges cikkszámok nyilvántartásáért a „Pro ALpha” integrált vállalatirányítási rendszer felel. A bevezetett rendszer egyik hatalmas előnye, hogy a raktárból ki-és belépő rendeléseket a rendszer azonnal könyveli, jegyzőkönyvezi, ezzel is elősegítve a munkatársak hatékonyabb munkavégzését. Az újításnak köszönhetően, megszűnt a hosszadalmas rendelés összekészítés és kiszállítás a raktárból (kiszállításra általában 5 percet kell várni), emberi anyagmozgatásra csak a gyártóterületen lévő robotállomásoktól és munkaállomásokig van szükség, ami jelenleg oda-vissza maximum 40 m. A bevezetett intézkedések következtében sikerült 80 %-kkal csökkenteni a munkatársak váz-és izomrendszerét érő fizikai terhelést.

Ezúton is gratulálunk a díjazottaknak és további eredményes munkát kívánunk!

Képek a díjátadóról:

 

2022-05-03,
A rovat további hírei
Továbbküldés e-mailben   Továbbküldés e-mailben     Nyomtatás  Nyomtatás

Bemutatkozás


 
KEDVEZMÉNYEZETT NEVE:
Gazdaságfejlesztési Minisztérium
PROJEKT CÍME: „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése”
SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 3 800 000 000 Ft, azaz hárommilliárd-nyolcszázmillió forint.
TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 100%
PROJEKT TARTALMA: >> Részletek
PROJEKT KEZDŐ ÉS BEFEJEZŐ DÁTUMA: 2018.01.01. – 2023.09.30.
PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001


A Kormány az állami foglalkoztatási szerv, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság kijelöléséről, valamint e szervek hatósági és más feladatainak ellátásáról szóló 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletben a munkavédelemmel és a foglalkoztatás-felügyeleti hatósági tevékenységgel kapcsolatos közigazgatási feladatok ellátására munkavédelmi hatóságként, valamint foglalkoztatás-felügyeleti hatóságként a foglalkoztatáspolitikáért felelős minisztert, továbbá a fővárosi és megyei kormányhivatalt jelölte ki. (320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. §)

 A "Hatósági nyilvántartás" a közbeszerzésekhez és támogatásokhoz honlapunkon kívül közvetlenül is elérhető az alábbi címen: http://nyilvantartas.ommf.gov.hu

Kapcsolódó szervezetek

Gazdaságfejlesztési Minisztérium
Munkavédelmi Irányítási Főosztály
Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztály
Postacím: 1358 Budapest, Pf.: 17.