Nyelv választás: Magyar | EnglishFőoldalra | Honlaptérkép
Keresés:

Kapcsolat, szervezet


Általános információk


Kapcsolódó szervezetek2022.11.11. - A TIM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- munkaügyi alapismeretekről a munkavállalók számára
- gyakran ismételt kérdésekről-válaszokról a munkavállalók számára
- munkaügyi alapismeretekről a munkáltatók számára
- gyakran ismételt kérdésekről-válaszokról a munkáltatók számára


A GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú  „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében megjelent szakmai anyagok a munkaügyi tájékozottság és tudatosság fejlesztése érdekében.

A foglalkoztatás-felügyeleti hatóság hosszú évekre visszamenő ellenőrzési és tájékoztatási tapasztalatai alapján készített útmutatóval és gyakran ismételt kérdésekkel-válaszokkal segítséget nyújtunk a jogszabályok helyes alkalmazásához és a jogérvényesítéshez.

Az útmutatókban témaspecifikusan, könnyen kereshető módon érhetők el a munkaügyi szabályok a munkaviszony létesítésétől - a jogokon és kötelezettségeken, magatartási szabályokon keresztül - a munkaviszony megszüntetéséig bezárólag.

A munkavállalók számára készült útmutató közérthető módon megfogalmazva lehetővé teszi a legalapvetőbb munkajogi szabályok elsajátítását a témák nyújtotta keretek között. A szabályok könnyebb értelmezhetőségét elősegíti a gyakorlati példák bemutatása. A rendezett jogviszonyra és a szabályszerű foglalkoztatásra vonatkozó ismeretek elengedhetetlenek a munkavállalói kötelezettségek teljesítéséhez, valamint a  jog- és érdeksérelmek felismeréséhez.  

A gyakran ismételt kérdések-válaszok munkavállalói oldalról megközelítve kitérnek a munkaszerződés, bejelentés, munkaidő-beosztás, pihenőidő, díjazás, munkaviszony megszüntetés, fiatal munkavállalókra vonatkozó szabályokra.  

A munkáltatók számára készült útmutató alkalmas a munkaügyi munkáltatói alapismeretek online eszköztárának kialakításához a munkáltatói belső ellenőrzések fejlesztése érdekében. A munkáltató felelőssége a munkajogi szabályok betartása és betartatása, valamint biztosítani annak lehetőségét, hogy a munkavállaló a jogszabályban biztosított jogait gyakorolhassa. Alapos munkaügyi felkészültséggel és rendeltetésszerű joggyakorlással biztosítható a munkajogi szabályoknak megfelelő szervezetszerű működés, a jogsértések és azok hátrányos következményeinek megelőzése.  

A gyakran ismételt kérdések-válaszok munkáltatói oldalról megközelítve a munkáltatói kötelezettségeket ismerteti több témakört érintően, jogszerű és szabálytalan eseteket is bemutatva.

Foglalkoztatással kapcsolatos további tájékoztatás és felvilágosítás a https://mvff.munka.hu/ honlap TÁJÉKOZTATÁS-FELVILÁGOSÍTÁS menüpontjában fórumszerűen működtetett, munkaügyi kérdés-felelet formában megjelenített tájékoztató felületen kérhető. 
 

2022-11-11,
A rovat további hírei
Továbbküldés e-mailben   Továbbküldés e-mailben     Nyomtatás  Nyomtatás


Gazdaságfejlesztési Minisztérium
Munkavédelem
Foglalkoztatás-felügyelet
Postacím: 1440 Budapest, Pf.: 1.

E-mail:
munkavedelmi-foo@tim.gov.hu
foglalkoztatas.felugyeleti-foo@tim.gov.hu