Innovációs és Technológiai Minisztérium – Munkavédelem – Foglalkoztatás-felügyelet Honlapja

Keresés:

HÍREK

Hír / oldal:  
  [1] [2] [3]  »»


2021.04.14. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- a munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszerről (MEBIR).

A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszerrel, azaz MEBIR-rel kapcsolatos alapvető tudnivalókat a letölthető tájékoztató ismerteti.
 

2021-04-14,
Kapcsolódó hírek
2021.03.22. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- a „Hordozható létrák használata” című tájékoztató magyar nyelvű fordításáról.

A Vezető Munkafelügyeleti Tisztségviselők Bizottsága (SLIC) munkacsoportja elkészítette a „Hordozható létrák használata” című tájékoztatóját, amelyet az Európai Bizottság magyar nyelven is közzétett. A tájékoztató hazai szakmai terminológiához igazított változata  elérhető a Munkavédelmi kiadványok menüpontból is.
 

2021-03-22,
Kapcsolódó hírek
2021.03.19. - Az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentése
- a munkaügyi hatóság 2020. évi ellenőrzési tapasztalatairól.

A Jelentés letöltése.
 
2021-03-19,
Kapcsolódó hírek
2021.03.09. - Az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentése
- a munkaügyi hatóság 2020. évi országos hatósági ellenőrzési tervének megvalósulásáról.

A Jelentés letöltése.
 
2021-03-09,
Kapcsolódó hírek
2021.03.04. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- a „Munkavállalók emelésére használt teheremelő eszközök – Villás emelőtargonca használatára vonatkozó nemzeti gyakorlatok” című tájékoztatójának magyar nyelvű fordításáról.


A Vezető Munkafelügyeleti Tisztségviselők Bizottsága (SLIC) munkacsoportja elkészítette a „Munkavállalók emelésére használt teheremelő eszközök – Villás emelőtargonca használatára vonatkozó nemzeti gyakorlatok” című tájékoztatóját, amelyet az Európai Bizottság magyar nyelven is közzétett. A tájékoztató hazai szakmai terminológiához igazított változata elérhető a Munkavédelmi kiadványok menüpontból is.
 

2021-03-04,
Kapcsolódó hírek
2021.03.01. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának jelentése
- a munkavédelmi hatóság 2020. évi országos hatósági ellenőrzési tervének megvalósulásáról.

A Jelentés letöltése.
 
2021-03-01,
Kapcsolódó hírek
2021.02.25. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának jelentése
- a munkavédelmi hatóság 2020. évi ellenőrzési tapasztalatairól.

A Jelentés letöltése.
 
2021-02-25,
Kapcsolódó hírek
2021.02.18. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása a munkabalesetek alakulásáról
- 2020. év.

Munkabaleseti statisztika 2020. év. - A tájékoztató a 2021. január 8.-ig beérkezett és nyilvántartásba vett munkabaleseti jegyzőkönyvek összesített feldolgozott adatait tartalmazza. Korábbi adatok a Munkabaleseti statisztika menüpontban.
 
2021-02-18,
Kapcsolódó hírek
2021.02.12. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának felhívása
- a hidegben történő munkavégzés veszélyeivel kapcsolatban.

Azokon a téli napokon, amikor a hőmérséklet napközben is fagypont körül alakul vagy az alá csökken, mind a szabadban, mind a zárt térben történő munka során fokozottan jelentkezhetnek a hidegben történő munkavégzés veszélyei. Ilyen időjárási körülmények esetén a munkavégzés a szükséges megelőző intézkedések hiányában veszélyeztetheti a munkavállalók egészségét és biztonságát, ezért az Innovációs és Technológiai Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya felhívja a munkáltatók, munkavállalók és munkavédelmi szakemberek figyelmét az alkalmazandó munkabiztonsági és munkaegészségügyi előírások betartására, valamint a dolgozók egészségvédelmét szolgáló ajánlások figyelembe vételére.

A felhívás letöltése.
 

2021-02-12,
Kapcsolódó hírek
2021.02.05. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának összefoglaló jelentése
- az építőipari kivitelezési tevékenységek munkavédelmi célvizsgálatáról.

A 2020. július 1. - 2020. november 30. között megtartott célvizsgálat összefoglaló jelentése - letöltés.

2021-02-05,
Kapcsolódó hírek
2021.01.18. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának gyászjelentése
- életének 88. évében 2021. január 14-én elhunyt Sircz János munkavédelmi szakmérnök, a szakember képzés évtizedeken át meghatározó személyisége.

Életének 88. évében 2021. január 14-én elhunyt Sircz János munkavédelmi szakmérnök, a szakember képzés évtizedeken át meghatározó személyisége. A SZOT  Munkavédelmi Tudományos Kutató Intézet kutatója volt, majd az Országos Munkavédelmi Tudományos Kutató Intézet Szellőzés- és Portechnikai Osztályának osztályvezetője, az Országos Munkavédelmi Képző és Továbbképző Intézet és jogelődeinek tanára, később igazgatója.

Hihetetlen gazdag és eredményes szakmai pályafutása során mély elkötelezettséget tanúsított a munkavédelem és az épületgépészet iránt.
Számtalan szakkönyv és jegyzet szerzője, társszerzője, szerkesztője volt. Részt vett tudományos egyesületek munkájában, jogszabályok és szabványok előkészítésében. Nemzetközi munkavédelmi és környezetvédelmi konferenciákon képviselte hazánkat.
Több évtizeden át tanította a munkavédelmi szakmérnökök és szakemberek generációit fűtés és szellőzés témakörében.

Temetésére szűk családi körben kerül sor.

Emlékét tisztelettel megőrizzük. Nyugodjék békében!
 
2021-01-18,
Kapcsolódó hírek
2021.01.05. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény munkavédelmi oktatást érintő módosításáról.

A felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény (Fktv.) 2021.01.01-jén hatályba lépett módosítása értelmében a törvény előírásait nem kell alkalmazni a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény alapján a munkáltató kötelezettségeként előírt oktatásra, képzésre [1. § (1a) bekezdés]. A munkavédelmi oktatásokra tehát nem kell alkalmazni az Fktv. szabályait, így megszűnt az Fktv. szerinti bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettség.

A jogszabály módosítás szövege itt tekinthető meg.
 

2021-01-05,
Kapcsolódó hírek
2021.01.04. - Tájékoztatás a foglalkozás-egészségügyi alapszolgálatok és szakellátó helyek részére
- az Emberi erőforrások Minisztériuma Egészségügyi Szakmai Kollégium Foglalkozás-orvostan Tagozat 2020. december 31-én közzétett eljárásrendje a foglalkozás-egészségügyi alapszolgálatok járvány kapcsán ellátandó feladatairól.

Az Eljárásrend az új koronavírus által okozott veszélyhelyzet megszüntetését követően az elhalasztott időszakos munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálatok (ideértve a járványügyi érdekből elvégzett tüdőszűrő vizsgálatokat is) érvényességének időtartamát a veszélyhelyzet megszüntetését követő 90 napig meghosszabbítja, azzal, hogy a vizsgálatokat be kell ütemezni, és legkésőbb 90 napon belül el kell végezni.

Tovább a tájékoztatásra.
 

2021-01-04,
Kapcsolódó hírek
2020.12.17. - Az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának tájékoztatója
- a biztosítotti jogviszony munkavállaló általi ellenőrzéséről.

A munkaügyi hatóság tájékoztatási, felvilágosítási tevékenységének ellátása során több esetben felmerült az a kérdés, hogy a munkavállaló a munkaviszony megszűnésével összefüggő igazolásokon túl vagy azok hiányában milyen módon tudja ellenőrizni korábbi munkaviszonyainak fennállását.

A tájékoztató letöltése.
 

2020-12-17,
Kapcsolódó hírek
2020.12.15. - Az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentése
- a munkaügyi hatóság 2020. III. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól.

A Jelentés letöltése.
 
2020-12-15,
Kapcsolódó hírek
2020.11.26. - Az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának és Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- a Hatósági Nyilvántartás rendszerkarbantartásáról.

Az informatikai rendszereinket üzemeltető NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. tájékoztatása alapján a Hatósági Nyilvántartás (http://nyilvantartas.ommf.gov.hu) (1. Közbeszerzés, 2. Rendezett munkaügyi kapcsolatok, 3. Munkavédelmi bírsághatározatok, 4. Közbeszerzés) 2020.11.26. 19:00 és várhatóan 2020.11.27. 10:00 óra között rendszerkarbantartás miatt nem lesz elérhető.
 
2020-11-26,
Kapcsolódó hírek
2020.11.18. - Az ITM Munkavédelmi Főosztály tájékoztatása
- Bodó Sándor államtitkár úr felhívása a veszélyhelyzet alatti munkáltatói intézkedések fontosságáról.

"A munkahelyek megőrzése és a gazdaság védelme szempontjából is különösen fontos, hogy azok a vállalkozások, amelyek eddig nem tették meg, szigorú járványügyi megelőző intézkedéseket vezessenek be a veszélyhelyzet idején a munkahelyeken" - mondta Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, aki a munkavédelmi hatóság szakmai irányítását is gyakorolja elmondta, hogy a társadalom valamennyi szegmensének, így a munkáltatóknak is ki kell venniük részüket a járványügyi védekezésből, tekintettel arra, hogy a legtöbb munkavállaló a veszélyhelyzet idején is a munkahelyén tölti ideje nagy részét.

A koronavírus világjárvány megjelenése óta a kormány példa nélküli intézkedéseket vezetett be az emberek életének és megélhetésének védelme érdekében. A megfelelő eredményekhez munkáltatói intézkedések is szükségesek, hogy a munkahelyek minél kevésbé váljanak a koronavírus fertőzések forrásává.

Azonosítani és értékelni kell a kockázatokat, amelyek a munkahely adottságaiból, a munkavégzés jellegéből, illetve a munkarendből adódnak, és a hatályos járványügyi előírások alapján minden kockázatkezelési intézkedést meg kell tenni, amellyel minimalizálható a koronavírusnak való kitettség.

Mik is ezek az intézkedések? Valamennyi munkahely közös használatú helyiségeiben javasolt előírniuk a kötelező maszkviselést. Abban az esetben, ha egy légtérben többen is tartózkodnak és nem biztosítható a 1,5-2 méteres távolság megtartása, szintén a helyes maszkhasználat nyújthat megfelelő védelmet.

Gondoskodni kell arról, hogy a munkahelyre kizárólag egészséges, a koronavírus megbetegedés tüneteit nem mutató személy léphessen be. Ennek érdekében a belépési pontokon testhőmérséklet mérést célszerű alkalmazni, valamint a kézfertőtlenítést is fontos kötelezővé tenni.

A munkavállalók számára folyamatosan elérhetővé kell tenni a szappanos kézmosás, illetve az alkoholos kézfertőtlenítés lehetőségét. Emellett a fertőtlenítő takarítás gyakoriságát növelni kell, különös figyelmet fordítva a gyakran érintett felületekre, például kilincsekre, korlátokra, kapcsolókra, a lift és étel/ital automata gombjaira, vagy a kávé- és teafőzők fogantyújára.

Vizsgálni kell, hogy a munkahelyeken alkalmazhatók-e olyan építészeti megoldások, illetve fizikai akadályok, amelyekkel a munkavállalók közötti távolságtartás biztosítható, valamint a kontaktusszám csökkenthető. A megfelelő intenzitású, folyamatos vagy rendszeres szellőztetés hatékonyan csökkenti a zárt terekben a kórokozók koncentrációját, ugyanakkor a belső levegőt keringtető mesterséges szellőztetés nem javasolt.

Számba kell venni a zárt terekben tartózkodók létszámának és a tartózkodás időtartamának minimalizálását, a munkaidő rugalmas alakítását, a személyes kontaktusok áthelyezését az online térbe és a távmunka veszélyhelyzet alatti könnyített alkalmazását is.

További részletes információk az ITM honlapján a kiemelt szakmai területek munkavédelmi információi alatt találhatók.

A munkavédelmi előírások betartása a távmunka esetében is fontos. Érdemes kiemelni, hogy a távmunka során bekövetkezett balesetet a munkavédelmi törvény értelmében a munkavállalónak jeleznie kell a munkáltató részére, akinek a balesetet meg kell vizsgálnia és döntenie kell a munkabalesetté minősítés kérdésében. Amennyiben a jogszabályban meghatározott kritériumok alapján munkabalesetnek tekinti, a munkáltatónak ki kell vizsgálnia a baleset körülményeit a hasonló balesetek megelőzése céljából.

(forrás: https://kormany.hu/hirek/kiemelten-fontos-a-munkavallalok-egeszsegenek-megorzese)

További információk megtalálhatók a http://www.ommf.gov.hu/index.php?akt_menu=577 oldalon.
 

2020-11-18,
Kapcsolódó hírek
2020.11.16. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- az információtechnológiai vagy számítástechnikai eszközzel végzett távmunkavégzés során biztosítandó munkakörülményekről.

A tájékoztatás letöltése.
 

2020-11-16,
Kapcsolódó hírek
2020.11.10. - Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye
- a 2021. évre szóló munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzési irányelvekről.

Az ellenőrzési irányelvek letöltése.
 

2020-11-10,
Kapcsolódó hírek
2020.11.10. - Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye
- a 2021. évi munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzésre vonatkozó országos hatósági ellenőrzési tervről.

Országos hatósági ellenőrzési terv 2021. év - letöltés.
 
2020-11-10,
Kapcsolódó hírekArchívum

Bemutatkozás


 
KEDVEZMÉNYEZETT NEVE:
Innovációs és Technológiai Minisztérium
PROJEKT CÍME: „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése”
SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 3 800 000 000 Ft, azaz hárommilliárd-nyolcszázmillió forint.
TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 100%
PROJEKT TARTALMA: >> Részletek
PROJEKT KEZDŐ ÉS BEFEJEZŐ DÁTUMA: 2018.01.01. – 2022.03.31.
PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001


A Kormány az állami foglalkoztatási szerv, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság kijelöléséről, valamint e szervek hatósági és más feladatainak ellátásáról szóló 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletben a munkavédelemmel és a munkaügyi hatósági tevékenységgel kapcsolatos közigazgatási feladatok ellátására munkavédelmi hatóságként, valamint munkaügyi hatóságként a foglalkoztatáspolitikáért felelős minisztert, továbbá a fővárosi és megyei kormányhivatalt jelölte ki. (320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. §)

 A "Hatósági nyilvántartás" a közbeszerzésekhez és támogatásokhoz honlapunkon kívül közvetlenül is elérhető az alábbi címen: http://nyilvantartas.ommf.gov.hu

Kapcsolódó szervezetek

Innovációs és Technológiai Minisztérium
Munkavédelmi Főosztály
Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztály
Postacím: 1440 Budapest, Pf.: 1.