Technológiai és Ipari Minisztérium – Munkavédelem – Foglalkoztatás-felügyelet Honlapja

Keresés:

HÍREK

Hír / oldal:  
  [1] [2] [3]  »»


2022.07.06. - Az Országos Munkavédelmi Bizottság közleménye
- Frissült a munkavédelmi érdekképviseletről szóló tájékoztató.

A munkavédelem országos érdekegyeztető szerve, az Országos Munkavédelmi Bizottság megújította a munkavédelmi érdekképviseletről szóló tájékoztatását és ajánlását.

A munkavédelmi képviselő a munkavállalók által megválasztott személy, aki az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéssel összefüggő munkavállalói jogokat és érdekeket képviseli. Ennek keretében a munkavédelmi képviselő meggyőződhet a biztonságos munkavégzés követelményeinek érvényesüléséről; tájékoztatást kérhet, véleményt nyilváníthat munkavédelmi kérdésekben; illetve a munkáltatónál intézkedéseket kezdeményezhet.

Az ajánlás az elmúlt időszak jogszabályváltozásai és a képviselők működési tapasztalatai alapján aktualizálva, közérthető formában tartalmazza a feladatellátására, képzésére vonatkozó hasznos tudnivalókat.

A függelék a munkavédelmi képviselő választás szabályait foglalja össze, valamint módszertani anyagokat, iratmintákat tartalmaz, amely elősegíti a szakszerű választást.

A naprakész ajánlás kiadásával a Bizottság célja a munkavállalók munkavédelmi érdekérvényesítő szerepének, a munkavédelmi feladatok elvégzésében történő részvételének erősítése, a munkavédelmi képviselők hatékony feladatellátásának támogatása. A munkavédelmi képviselők tevékenységükkel hozzájárulhatnak a munkakörülmények javulásához, a munkavédelem fejlesztéséhez, aminek eredményeként kevesebb munkabaleset vagy foglalkozási megbetegedés következhet be.

Az országos munkavédelmi bizottság tájékoztatása és ajánlása a munkavédelmi érdekképviselet, érdekegyeztetés egyes kérdéseiről - letöltés.

2022-07-06,
Kapcsolódó hírek
2022.07.04. - A TIM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának figyelemfelhívása
- a méh- és darázscsípés veszélyeivel kapcsolatban.

 

Az idei nyár különösen kedvezett a darazsak, méhek zavartalan szaporodásának és fejlődésének, ezért a Technológiai És Ipari Minisztérium (TIM) Munkavédelmi Irányítási Főosztálya (MVIF) fokozott
elővigyázatosságra kéri a szabadtéren tevékenységet végző munkáltatókat és munkavállalókat.

A felhívás letöltése.
 

2022-07-04,
Kapcsolódó hírek
2022.07.01. - A TIM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának felhívása
- Az Országos Tisztifőorvos a III. fokú hőségriasztást július 4. (hétfő) 24:00 óráig meghosszabbította

 

Az Országos Tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2022. június 27-én (hétfő) 00.00 órától 2022. július 4. (hétfő) 24:00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki.

A fentiekre tekintettel a Technológiai És Ipari Minisztérium (TIM) Munkavédelmi Irányítási Főosztálya (MVIF) felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.

A TIM MVIF azt javasolja, hogy az elkövetkező napokban mindenki fokozottan tartsa be a jól ismert tanácsokat: a hőség idején sok folyadékot fogyasszon, 11.00-15.00 óra között lehetőség szerint ne tartózkodjon napon, óvja fejét, testét a tűző naptól.

A felhívás letöltése.
 

2022-07-01,
Kapcsolódó hírek
2022.06.28. - A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
Álláspályázat!

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal  Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály munkavédelmi szakügyintéző munkakör betöltésére munkatársat keres.

Az álláspályázat megtekinthető ITT.
 

2022-06-28,
Kapcsolódó hírek
2022.06.28. - A TIM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- a III. fokú hőségriasztással kapcsolatos országos célvizsgálatról.

 

A III. fokú hőségriasztás kapcsán országos célvizsgálatot tart a munkavédelmi hatóság.

részletek
 

2022-06-28,
Kapcsolódó hírek
2022.06.27. - A TIM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának felhívása
- a III. fokú hőségriasztás elrendelésével kapcsolatban.

Az Országos Tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2022. június 27-én (hétfő) 00.00 órától 2022. június 30-án (csütörtök) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki.

A fentiekre tekintettel a Technológiai És Ipari Minisztérium (TIM) Munkavédelmi Irányítási Főosztálya (MVIF) felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.

A TIM MVIF azt javasolja, hogy az elkövetkező napokban mindenki fokozottan tartsa be a jól ismert tanácsokat: a hőség idején sok folyadékot fogyasszon, 11.00-15.00 óra között lehetőség szerint ne tartózkodjon napon, óvja fejét, testét a tűző naptól.

A felhívás letöltése.
 

2022-06-27,
Kapcsolódó hírek
2022.06.17. - A TIM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- a számítástechnikai eszközzel végzett távmunka munkavédelmi szabályairól.

A veszélyhelyzet idején a távmunkavégzésnél alkalmazott munkavédelmi szabályok 2022 június elsejével bekerültek a munkavédelmi törvénybe.

A munkáltató írásos tájékoztatást ad a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkakörülmények szabályairól. A munkáltató tájékoztatása alapján a munkavégzés helyét a munkavállaló szabadon választhatja meg.

A tájékoztató összefoglalja a számítástechnikai eszközzel végzett távmunka munkavédelmi szabályait, valamint a melléklete a munkáltató írásbeli tájékoztatásának elkészítésében nyújt segítséget.
 

2022-06-17,
Kapcsolódó hírek
2022.06.14. - A TIM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- az Országos Munkavédelmi Bizottság 2022. május 26-27-i plenáris üléséről.

Tájékoztatás az Országos Munkavédelmi Bizottság 2022. május 26-27-i plenáris üléséről, mely a GINOP-5.3.7 projekt finanszírozásával valósult meg.

 

2022-06-14,
Kapcsolódó hírek
2022.06.13. - A TIM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának jelentése
- a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 2022. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól.

A Jelentés letöltése.
 
2022-06-13,
Kapcsolódó hírek
2022.06.13. - A TIM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- a nyári diákmunka foglalkoztatási szabályairól (2022).

Foglalkoztatási szabályok - nyári diákmunka (2022) - a dokumentum letöltése.
 

2022-06-13,
Kapcsolódó hírek
2022.06.13. - A TIM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- a nyári diákmunka munkavédelmi kérdéseiről (2022).

A nyári diákmunka munkavédelmi kérdéseiről - a dokumentum letöltése.
 
2022-06-13,
Kapcsolódó hírek
2022.06.10. - A TIM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának összefoglaló jelentése
- a kereskedelmi ágazatban működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának célvizsgálatáról (2022. március 21. - április 14.)

Az Összefoglaló jelentés letöltése.
 

2022-06-10,
Kapcsolódó hírek
2022.05.19. - Az ITM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának közleménye
- országszerte megemlékezéseket tartottak a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapja alkalmából.

A munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapja alkalmából a munkavédelmi szakma képviselői (különböző szervezetek, alapítványok és a munkavédelmi hatóságok) országszerte megemlékezéseket szerveztek. A rendezvényeken a biztonságos, egészséget nem veszélyeztető és a munkavállalók méltóságát tiszteletben tartó munkahelyek fontosságára hívják fel a figyelmet.

A munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapját először 1984. április 28-án a Kanadai Közalkalmazottak Szakszervezete tartotta meg, majd világszerte elterjedt nemzetközi emléknappá vált. A munkavédelmi hatóságnál is több éves hagyománya van a megemlékezéseknek. A Minisztérium előterjesztése nyomán 2012. augusztus 13-án a Kormány április 28. napját a munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók emléknapjává nyilvánította Magyarországon. Ezzel is kifejezve elkötelezettségét és támogatását a munkavállalók életének és testi épségének védelméért, biztonságáért.

Az emléknap alkalmából az idei évben is országszerte megemlékezések és konferenciák voltak. A munkavédelmi szakma és a munkavédelmi hatóságok képviselői közösen emlékeztek a munkabalesetek áldozataira.

Tájékoztató a munkavédelmi világnap 2022-es hazai rendezvényeiről:

2022-05-19,
Kapcsolódó hírek
2022.05.17. - Álláspályázat - Az ITM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatot hirdet munkavédelmi referens (kormány-főtanácsos) munkakör betöltésére.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya munkatársat keres.

Az álláspályázat megtekinthető ITT.
 
2022-05-17,
Kapcsolódó hírek
2022.05.03. - Az ITM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának közleménye
- a „Biztonságos munkahely” díj átadásáról.

„Biztonságos munkahely” díj átadására került sor 2022. április 28-án

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az „Együttműködés a munkahelyek biztonságáért” program keretében meghirdetett „Biztonságos munkahely” 2022. évi pályázat díjának átadására került sor 2022. április 28-án az EU-OSHA Nemzeti Fókuszpont szervezésében megrendezett konferencián.
A 2022. évi „Biztonságos munkahely” cím pályázat nyertesei:

  • Henkel Magyarország Operations Kft.
  • Rosenberger Magyarország Kft.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatot hirdetett 2022. évben „Proaktív intézkedések a munkavállalók fizikai igénybevételének csökkentésére” címmel az együttműködéshez csatlakozott szervezetek számára. A felhívásra több pályázati anyag is beérkezett, amelyből a Munkavédelmi Irányítási Főosztály tagjaiból álló zsűri választotta ki a győztes pályamunkákat.  
A díjakat átadta dr. Zöld-Nagy Viktória az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára és Nesztinger Péter az Innovációs és Technológiai Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztályának főosztályvezetője. A nyertes munkáltató képviselői: Henkel Magyarország Operations Kft. - Tóth Erika ügyvezető gyárigazgató, Gregor Dávid SHE vezető; Rosenberger Magyarország Kft. - Kovács Tamás  munkavédelmi vezető.
A Henkel Magyarország Operations Kft. 2021-ben bevezette az Ergonómiai mentor programot. Az Ergonómiai mentorok képzésben részesültek, a megfelelő tudás birtokával tovább képezhették a kollégáikat a helyes ergonómiára olyan területeken, ahol kézi anyagmozgatás van jelen és olyan területeken is, ahol képernyős munkavégzést végeznek a munkatársak. A belső HSE auditokon állandó résztvevő egy képzett ergonómiai mentor. Az elmúlt években több, évek óta fennálló ergonómiai kockázatot jelentő tevékenységek további fejlesztésére került sor pl.: kapszulás mosószer termékek gyártási technológiája során keletkező melléktermék kezelése átalakult – gravitációt kihasználva, szinteltolás segítségégével csökkentette az anyagmozgatást és kiváltotta a keletkező zsákok és súlyok teljes megemelését; gyártástechnológiához kapcsolódó anyagtovábbító rendszerek fejlesztése automata palettázó rendszerek beszerelése, használata; közlekedési tevékenységet elősegítendő szakaszos működtetésű továbbító pályaszakasz került kialakításra. Az elmúlt években a munkabalesetek száma csökkent, annak is köszönhetően, hogy a munkavállalók évente több száz veszélyes szituációt és kvázi balesetet jelentenek, amelyek mind kivizsgálásra kerülnek, és legalább ennyi akciót és intézkedést fogalmaz meg / vezet be a balesetek megelőzése érdekében.

A Rosenberger Magyarország Kft. kiépítette a SERVUS intralogisztikai rendszert, amely automatikus raktározást és alapanyag ellátást biztosít a termelési területek számára, nagy mértékben csökkentette a munkatársak egyoldalú fizikai terhelését. Kiépítését követően az áru belső szállítási ideje töredéke lett a korábbinak, az emberi hibák száma nagy mértékben csökkent, a munkahelyi közérzet javult, a monoton áruszállítást felváltotta az automatizált rendszer. SERVUS robot rendszer felhasználói felületét, könyvelési funkcióját „MIA” koordináló program, szoftver látja el, alkatrészek nyilvántartásáért, termék összeszereléshez szükséges cikkszámok nyilvántartásáért a „Pro ALpha” integrált vállalatirányítási rendszer felel. A bevezetett rendszer egyik hatalmas előnye, hogy a raktárból ki-és belépő rendeléseket a rendszer azonnal könyveli, jegyzőkönyvezi, ezzel is elősegítve a munkatársak hatékonyabb munkavégzését. Az újításnak köszönhetően, megszűnt a hosszadalmas rendelés összekészítés és kiszállítás a raktárból (kiszállításra általában 5 percet kell várni), emberi anyagmozgatásra csak a gyártóterületen lévő robotállomásoktól és munkaállomásokig van szükség, ami jelenleg oda-vissza maximum 40 m. A bevezetett intézkedések következtében sikerült 80 %-kkal csökkenteni a munkatársak váz-és izomrendszerét érő fizikai terhelést.

Ezúton is gratulálunk a díjazottaknak és további eredményes munkát kívánunk!

Képek a díjátadóról:

 

2022-05-03,
Kapcsolódó hírek
2022.04.25. - Az ITM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- a Munkavédelmi Világnap alkalmából országszerte megemlékezések és Nyílt Napok lesznek április 28. napján.

A munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapját először 1984. április 28-án a Kanadai Közalkalmazottak Szakszervezete tartotta meg, majd világszerte elterjedt nemzetközi emléknappá vált.

2012-ben a Kormány április 28. napját a munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók emléknapjává nyilvánította Magyarországon, ezzel is kifejezve elkötelezettségét a munkavállalók életének és testi épségének védelme iránt.

Az értékteremtő munka a gazdaság működésének alapja, nagyon fontos, hogy minél több munkavállaló dolgozhasson, de emellett az is fontos, hogy a munkát biztonságos és egészséget nem veszélyeztető módon végezhessék a munkavállalók.

Magyarország versenyképességének megőrzése szempontjából is rendkívüli jelentőséggel bír a munkahelyek biztonsága. Befektetni a munkavédelembe nem pusztán kiadást jelent, hanem a munkabalesetek és a foglalkozási megbetegedések megelőzésén túl, többszörös anyagi megtérülést is hoz a vállalkozások számára. A biztonságos, egészséget nem veszélyeztető foglalkoztatás egyaránt szolgálja a munkavállaló, a munkáltató és a nemzetgazdaság érdekeit. A biztonságos munkakörülmények biztosítása elsősorban a munkáltató feladata, de a munkavállalók együttműködésére, szabálykövetésére is szükség van,  és az állam szabályzó, ellenőrző és ösztönző szereppel is bír ebben a folyamatban.

Az emléknap célja, hogy felhívja a nyilvánosság, a munkáltatók és a munkavállalók figyelmét a munkavédelemre, a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzésének fontosságára.

A járványhelyzet enyhülését követően az idén ismét jelenléti lehetőséggel rendezik meg a munkavédelmi hatóságok a munkabalesetben elhunytak és megrokkantak emléknapjához kapcsolódó nyílt napokat, megemlékezéseket. A rendezvényekről a Fővárosi/Megyei Kormányhivatalok munkavédelmi hatóságai tudnak tájékoztatást adni.

Az ITM EU-OSHA Nemzeti Fókuszpontja online ünnepi  konferenciájára korlátozott számban a melléklet meghívó szerint lehet jelentkezni a konferencia@publicrelations.hu e-mail-címen – a név, a titulus és a képviselt szervezet megadásával.

A munkahelyeken továbbra is tegyünk meg mindent a munkakörülmények javítása és a munkavállalók életének, testi épségének megóvása érdekében!

A Munkavédelmi Világnapon emlékezzünk a munkabalesetekben elhunytakra és megrokkantakra!

  ITM Munkavédelmi Irányítási Főosztály

2022-04-25,
Kapcsolódó hírek
2022.04.19. - Az ITM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- a V4 országok munkafelügyeleti vezetőinek budapesti találkozójáról.

2022. március 24-én a magyar V4 elnökség megszervezte a V4 országok munkafelügyeleti vezetőinek (SLIC) találkozóját a Várkert Bazárban. A rendezvényen lehetőség nyílt a nemzeti és nemzetközi tapasztalatok, jó gyakorlatok és a jövőbeni kihívásokkal kapcsolatosan tervezett intézkedések közös megbeszélésére.

Az összefoglaló letöltése.

Képek a rendezvényről:


 

2022-04-19,
Kapcsolódó hírek
2022.04.14. - Az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának jelentése
- a munkaügyi / foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 2021. évi országos hatósági ellenőrzési tervének megvalósulásáról.

A Jelentés letöltése.
 
2022-04-14,
Kapcsolódó hírek
2022.04.13. - Az ITM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának jelentése
- a munkavédelmi hatóság 2021. évi országos hatósági ellenőrzési tervének megvalósulásáról.

A Jelentés letöltése.
 
2022-04-13,
Kapcsolódó hírek
2022.04.12. - Az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának jelentése
- a munkaügyi / foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzések 2021. évi tapasztalatairól.

A Jelentés letöltése.
 

2022-04-12,
Kapcsolódó hírekArchívum

Bemutatkozás


 
KEDVEZMÉNYEZETT NEVE:
Innovációs és Technológiai Minisztérium
PROJEKT CÍME: „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése”
SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 3 800 000 000 Ft, azaz hárommilliárd-nyolcszázmillió forint.
TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 100%
PROJEKT TARTALMA: >> Részletek
PROJEKT KEZDŐ ÉS BEFEJEZŐ DÁTUMA: 2018.01.01. – 2022.09.30.
PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001


A Kormány az állami foglalkoztatási szerv, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság kijelöléséről, valamint e szervek hatósági és más feladatainak ellátásáról szóló 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletben a munkavédelemmel és a foglalkoztatás-felügyeleti hatósági tevékenységgel kapcsolatos közigazgatási feladatok ellátására munkavédelmi hatóságként, valamint foglalkoztatás-felügyeleti hatóságként a foglalkoztatáspolitikáért felelős minisztert, továbbá a fővárosi és megyei kormányhivatalt jelölte ki. (320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. §)

 A "Hatósági nyilvántartás" a közbeszerzésekhez és támogatásokhoz honlapunkon kívül közvetlenül is elérhető az alábbi címen: http://nyilvantartas.ommf.gov.hu

Kapcsolódó szervezetek

Technológiai és Ipari Minisztérium
Munkavédelmi Irányítási Főosztály
Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztály
Postacím: 1440 Budapest, Pf.: 1.