Gazdaságfejlesztési Minisztérium – Munkavédelem – Foglalkoztatás-felügyelet Honlapja

Keresés:

HÍREK

Archívum

Hír / oldal:  
  [1] [2] [3] [4] [5] [6]  »»


2022.09.21. - A TIM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- A Biztonság Hete tematikus programhétről.

Szeptember 19-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tartott megnyitóval vette kezdetét az idei Biztonság Hete programsorozat.

A programhét évente kerül megrendezésre, kapcsolódva a szeptember 20-i biztosítási világnaphoz, valamint a 21-i nemzetközi EDWARD Day-hez (European Day Without A Road Death – Európai Nap Közúti Áldozat Nélkül).

A Biztonság Hete rendezvénysorozatot az Országos Rendőr-Főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága (ORFK-OBB) és a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) a fővárosban és minden megyében megszervezi a 9-14 éves korosztály tagjai számára. Így évente több tízezer kisdiák találkozhat a széleskörű együttműködés szereplőivel.

A programhoz kapcsolódott több mint húsz együttműködő szervezettel együtt – a TIM Munkavédelmi Irányítási Főosztálya, a területi munkavédelmi hatóságok bevonásával – a tevékenységük bemutatásával kívánják erősíteni a gyermekek biztonságtudatosságát, ami az egyik legjobb eszköz a munkabalesetek számának csökkentésére is.

A budapesti nyitórendezvényen a TIM Munkavédelmi Irányítási Főosztálya vett részt, a GINOP 5.3.7. projekt munkatársainak közreműködésével. Frissen nyomtatott – elsősorban a diákok számára készített – munkavédelmi tárgyú projekt- kiadványokkal és az előző évekből már ismert, a gyermekek által kedvelt, interaktív játékokkal várták az érdeklődőket.

Az egész héten zajló megyei rendezvényeken a területi munkavédelmi hatóságok munkatársai állnak a látogatók rendelkezésre a munkavédelemmel kapcsolatos kérdéseik megválaszolására, és a gyermekeknek szóló kiadványokkal, játékokkal.

A záró rendezvényt Zsámbékon tarják, ahol a Pest Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi Ellenőrzési Osztálya fogja képviselni a munkavédelmi szakterületet.

A programhét leírása a MABISZ honlapján megtalálható: https://mabisz.hu/biztonsaghete/

A korábbi eseményekről készült videók és az idei beharangozó film elérhetőek itt: https://www.youtube.com/c/Biztons%C3%A1gHete/featured

A Biztonság Hete YouTube csatornáján elérhető a „Legyen oké a munka!” munkavédelmi kampányfilm is.

Képek a hétfői nyitórendezvényről:


 

2022-09-21,
Kapcsolódó hírek
2022.09.01. - A TIM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának jelentése
- a munkavédelmi hatóság 2022. I. félévi ellenőrzési tapasztalatairól.

A Jelentés letöltése.
 

2022-09-01,
Kapcsolódó hírek
2022.08.19. - A TIM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása a munkabalesetek alakulásáról
2022. I. félév.

Munkabaleseti statisztika 2022. I. félév. - A tájékoztató a 2022. augusztus 8.-ig beérkezett és nyilvántartásba vett munkabaleseti jegyzőkönyvek összesített feldolgozott adatait tartalmazza. Korábbi adatok a Munkabalesetek / Munkabaleseti statisztika menüpontban.
 
2022-08-19,
Kapcsolódó hírek
2022.08.16. - A TIM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának felhívása
- a III. fokú hőségriasztás elrendelésével kapcsolatban.

Az Országos Tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2022. augusztus 17-én (szerda) 00.00 órától 2022. augusztus 19-én (péntek) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki.

A fentiekre tekintettel a Technológiai és Ipari Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya ismét felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.

A felhívás letöltése.
 

2022-08-16,
Kapcsolódó hírek
2022.08.15. - A TIM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának felhívása
- a must erjedésének veszélyeivel kapcsolatban.

2022. augusztus 8-án megkezdődött az idei szőlőszüret a Balaton déli partján, Ordacsehiben. Európában az első beérő szőlők közé tartozik a Csabagyöngye, így 2022-ben is ez a tradicionálisan magyar szőlőfajta nyitja meg a szüreti időszakot. A szüret az Irsai Olivérrel folytatódik, és a gazdák egy része várhatóan augusztus második felében megkezdheti a kékszőlőfajták szüretelését is. Szeptember közepére az ország borvidékeinek jelentős részén zajlik majd a szüret.

A szüreti időszakban számolni kell a mezőgazdasági munkák egyik jellegzetes veszélyforrásával, a must erjedésével, ezért a Technológiai és Ipari Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya (a továbbiakban: Munkavédelmi Irányítási Főosztály) felhívja valamennyi borkészítéssel foglalkozó munkáltató figyelmét a mustgáz veszélyeire és a munkavállalók egészségének, biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.

A felhívás letöltése.
 

2022-08-15,
Kapcsolódó hírek
2022.08.03. - A TIM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának felhívása
- a III. fokú hőségriasztás elrendelésével kapcsolatban.

Az Országos Tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2022. augusztus 4-én (csütörtök) 00.00 órától 2022. augusztus 6-án (szombat) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki.

A fentiekre tekintettel a Technológiai és Ipari Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.

A felhívás letöltés.
 

2022-08-03,
Kapcsolódó hírek
2022.07.22. - A TIM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának felhívása
- Az Országos Tisztifőorvos a III. fokú hőségriasztást 2022. július 26. (kedd) 24:00 óráig meghosszabbította.

Az Országos Tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az ország egész területére vonatkozóan a III. fokú hőségriasztást 2022. július 24-én (vasárnap) 00.00 órától kezdődően 2022. július 26-án (kedd) 24.00 óráig meghosszabbította.

A fentiekre tekintettel a Technológiai és Ipari Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.

A felhívás letöltés.
 

2022-07-22,
Kapcsolódó hírek
2022.07.22. - A TIM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának összefoglaló jelentése
- III. fokú hőségriadó esetén a munkafeltételek ellenőrzésére irányuló országos munkavédelmi célvizsgálatról (2022. június 27-30.)

Az Összefoglaló jelentés és Példatár letöltése.
 
2022-07-22,
Kapcsolódó hírek
2022.07.19. - A TIM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának felhívása
- a III. fokú hőségriasztás elrendelésével kapcsolatban.

Az Országos Tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2022. július 20-án (szerda) 00.00 órától 2022. július 23-án (szombat) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki.

A fentiekre tekintettel a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) Munkavédelmi Irányítási Főosztálya felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.

A TIM Munkavédelmi Irányítási Főosztálya 2022. június 27-én a hőségben végzett munka veszélyeivel és a szükséges megelőző intézkedésekkel kapcsolatban felhívást (tájékoztató anyagot) tett közzé honlapján (https://mvff.munka.hu/), a „HÍREK" menüpontban.

felhívás letöltése.

A nyári diákmunka munkavédelmi kérdéseiről szóló tájékoztató letöltése.
 
2022-07-19,
Kapcsolódó hírek
2022.07.06. - Az Országos Munkavédelmi Bizottság közleménye
- Frissült a munkavédelmi érdekképviseletről szóló tájékoztató.

A munkavédelem országos érdekegyeztető szerve, az Országos Munkavédelmi Bizottság megújította a munkavédelmi érdekképviseletről szóló tájékoztatását és ajánlását.

A munkavédelmi képviselő a munkavállalók által megválasztott személy, aki az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéssel összefüggő munkavállalói jogokat és érdekeket képviseli. Ennek keretében a munkavédelmi képviselő meggyőződhet a biztonságos munkavégzés követelményeinek érvényesüléséről; tájékoztatást kérhet, véleményt nyilváníthat munkavédelmi kérdésekben; illetve a munkáltatónál intézkedéseket kezdeményezhet.

Az ajánlás az elmúlt időszak jogszabályváltozásai és a képviselők működési tapasztalatai alapján aktualizálva, közérthető formában tartalmazza a feladatellátására, képzésére vonatkozó hasznos tudnivalókat.

A függelék a munkavédelmi képviselő választás szabályait foglalja össze, valamint módszertani anyagokat, iratmintákat tartalmaz, amely elősegíti a szakszerű választást.

A naprakész ajánlás kiadásával a Bizottság célja a munkavállalók munkavédelmi érdekérvényesítő szerepének, a munkavédelmi feladatok elvégzésében történő részvételének erősítése, a munkavédelmi képviselők hatékony feladatellátásának támogatása. A munkavédelmi képviselők tevékenységükkel hozzájárulhatnak a munkakörülmények javulásához, a munkavédelem fejlesztéséhez, aminek eredményeként kevesebb munkabaleset vagy foglalkozási megbetegedés következhet be.

Az országos munkavédelmi bizottság tájékoztatása és ajánlása a munkavédelmi érdekképviselet, érdekegyeztetés egyes kérdéseiről - letöltés.

2022-07-06,
Kapcsolódó hírek
2022.07.04. - A TIM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának figyelemfelhívása
- a méh- és darázscsípés veszélyeivel kapcsolatban.

 

Az idei nyár különösen kedvezett a darazsak, méhek zavartalan szaporodásának és fejlődésének, ezért a Technológiai És Ipari Minisztérium (TIM) Munkavédelmi Irányítási Főosztálya (MVIF) fokozott
elővigyázatosságra kéri a szabadtéren tevékenységet végző munkáltatókat és munkavállalókat.

A felhívás letöltése.
 

2022-07-04,
Kapcsolódó hírek
2022.07.01. - A TIM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának felhívása
- Az Országos Tisztifőorvos a III. fokú hőségriasztást július 4. (hétfő) 24:00 óráig meghosszabbította

 

Az Országos Tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2022. június 27-én (hétfő) 00.00 órától 2022. július 4. (hétfő) 24:00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki.

A fentiekre tekintettel a Technológiai És Ipari Minisztérium (TIM) Munkavédelmi Irányítási Főosztálya (MVIF) felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.

A TIM MVIF azt javasolja, hogy az elkövetkező napokban mindenki fokozottan tartsa be a jól ismert tanácsokat: a hőség idején sok folyadékot fogyasszon, 11.00-15.00 óra között lehetőség szerint ne tartózkodjon napon, óvja fejét, testét a tűző naptól.

A felhívás letöltése.
 

2022-07-01,
Kapcsolódó hírek
2022.06.28. - A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
Álláspályázat!

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal  Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály munkavédelmi szakügyintéző munkakör betöltésére munkatársat keres.

Az álláspályázat megtekinthető ITT.
 

2022-06-28,
Kapcsolódó hírek
2022.06.28. - A TIM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- a III. fokú hőségriasztással kapcsolatos országos célvizsgálatról.

 

A III. fokú hőségriasztás kapcsán országos célvizsgálatot tart a munkavédelmi hatóság.

részletek
 

2022-06-28,
Kapcsolódó hírek
2022.06.27. - A TIM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának felhívása
- a III. fokú hőségriasztás elrendelésével kapcsolatban.

Az Országos Tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2022. június 27-én (hétfő) 00.00 órától 2022. június 30-án (csütörtök) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki.

A fentiekre tekintettel a Technológiai És Ipari Minisztérium (TIM) Munkavédelmi Irányítási Főosztálya (MVIF) felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.

A TIM MVIF azt javasolja, hogy az elkövetkező napokban mindenki fokozottan tartsa be a jól ismert tanácsokat: a hőség idején sok folyadékot fogyasszon, 11.00-15.00 óra között lehetőség szerint ne tartózkodjon napon, óvja fejét, testét a tűző naptól.

A felhívás letöltése.
 

2022-06-27,
Kapcsolódó hírek
2022.06.17. - A TIM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- a számítástechnikai eszközzel végzett távmunka munkavédelmi szabályairól.

A veszélyhelyzet idején a távmunkavégzésnél alkalmazott munkavédelmi szabályok 2022 június elsejével bekerültek a munkavédelmi törvénybe.

A munkáltató írásos tájékoztatást ad a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkakörülmények szabályairól. A munkáltató tájékoztatása alapján a munkavégzés helyét a munkavállaló szabadon választhatja meg.

A tájékoztató összefoglalja a számítástechnikai eszközzel végzett távmunka munkavédelmi szabályait, valamint a melléklete a munkáltató írásbeli tájékoztatásának elkészítésében nyújt segítséget.
 

2022-06-17,
Kapcsolódó hírek
2022.06.14. - A TIM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- az Országos Munkavédelmi Bizottság 2022. május 26-27-i plenáris üléséről.

Tájékoztatás az Országos Munkavédelmi Bizottság 2022. május 26-27-i plenáris üléséről, mely a GINOP-5.3.7 projekt finanszírozásával valósult meg.

 

2022-06-14,
Kapcsolódó hírek
2022.06.13. - A TIM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának jelentése
- a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság 2022. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól.

A Jelentés letöltése.
 
2022-06-13,
Kapcsolódó hírek
2022.06.13. - A TIM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- a nyári diákmunka foglalkoztatási szabályairól (2022).

Foglalkoztatási szabályok - nyári diákmunka (2022) - a dokumentum letöltése.
 

2022-06-13,
Kapcsolódó hírek
2022.06.13. - A TIM Munkavédelmi Irányítási Főosztályának tájékoztatása
- a nyári diákmunka munkavédelmi kérdéseiről (2022).

A nyári diákmunka munkavédelmi kérdéseiről - a dokumentum letöltése.
 
2022-06-13,
Kapcsolódó hírek
Bemutatkozás


 
KEDVEZMÉNYEZETT NEVE:
Gazdaságfejlesztési Minisztérium
PROJEKT CÍME: „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése”
SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 3 800 000 000 Ft, azaz hárommilliárd-nyolcszázmillió forint.
TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 100%
PROJEKT TARTALMA: >> Részletek
PROJEKT KEZDŐ ÉS BEFEJEZŐ DÁTUMA: 2018.01.01. – 2023.09.30.
PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001


A Kormány az állami foglalkoztatási szerv, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság kijelöléséről, valamint e szervek hatósági és más feladatainak ellátásáról szóló 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletben a munkavédelemmel és a foglalkoztatás-felügyeleti hatósági tevékenységgel kapcsolatos közigazgatási feladatok ellátására munkavédelmi hatóságként, valamint foglalkoztatás-felügyeleti hatóságként a foglalkoztatáspolitikáért felelős minisztert, továbbá a fővárosi és megyei kormányhivatalt jelölte ki. (320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. §)

 A "Hatósági nyilvántartás" a közbeszerzésekhez és támogatásokhoz honlapunkon kívül közvetlenül is elérhető az alábbi címen: http://nyilvantartas.ommf.gov.hu

Kapcsolódó szervezetek

Gazdaságfejlesztési Minisztérium
Munkavédelmi Irányítási Főosztály
Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztály
Postacím: 1358 Budapest, Pf.: 17.