Innovációs és Technológiai Minisztérium – Munkavédelem – Foglalkoztatás-felügyelet Honlapja

Keresés:

HÍREK

Archívum

Hír / oldal:  
  [1] [2] [3] [4] [5] [6]  »»


2020.11.26. - Az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának és Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- a Hatósági Nyilvántartás rendszerkarbantartásáról.

Az informatikai rendszereinket üzemeltető NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. tájékoztatása alapján a Hatósági Nyilvántartás (http://nyilvantartas.ommf.gov.hu) (1. Közbeszerzés, 2. Rendezett munkaügyi kapcsolatok, 3. Munkavédelmi bírsághatározatok, 4. Közbeszerzés) 2020.11.26. 19:00 és várhatóan 2020.11.27. 10:00 óra között rendszerkarbantartás miatt nem lesz elérhető.
 
2020-11-26,
Kapcsolódó hírek
2020.11.18. - Az ITM Munkavédelmi Főosztály tájékoztatása
- Bodó Sándor államtitkár úr felhívása a veszélyhelyzet alatti munkáltatói intézkedések fontosságáról.

"A munkahelyek megőrzése és a gazdaság védelme szempontjából is különösen fontos, hogy azok a vállalkozások, amelyek eddig nem tették meg, szigorú járványügyi megelőző intézkedéseket vezessenek be a veszélyhelyzet idején a munkahelyeken" - mondta Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, aki a munkavédelmi hatóság szakmai irányítását is gyakorolja elmondta, hogy a társadalom valamennyi szegmensének, így a munkáltatóknak is ki kell venniük részüket a járványügyi védekezésből, tekintettel arra, hogy a legtöbb munkavállaló a veszélyhelyzet idején is a munkahelyén tölti ideje nagy részét.

A koronavírus világjárvány megjelenése óta a kormány példa nélküli intézkedéseket vezetett be az emberek életének és megélhetésének védelme érdekében. A megfelelő eredményekhez munkáltatói intézkedések is szükségesek, hogy a munkahelyek minél kevésbé váljanak a koronavírus fertőzések forrásává.

Azonosítani és értékelni kell a kockázatokat, amelyek a munkahely adottságaiból, a munkavégzés jellegéből, illetve a munkarendből adódnak, és a hatályos járványügyi előírások alapján minden kockázatkezelési intézkedést meg kell tenni, amellyel minimalizálható a koronavírusnak való kitettség.

Mik is ezek az intézkedések? Valamennyi munkahely közös használatú helyiségeiben javasolt előírniuk a kötelező maszkviselést. Abban az esetben, ha egy légtérben többen is tartózkodnak és nem biztosítható a 1,5-2 méteres távolság megtartása, szintén a helyes maszkhasználat nyújthat megfelelő védelmet.

Gondoskodni kell arról, hogy a munkahelyre kizárólag egészséges, a koronavírus megbetegedés tüneteit nem mutató személy léphessen be. Ennek érdekében a belépési pontokon testhőmérséklet mérést célszerű alkalmazni, valamint a kézfertőtlenítést is fontos kötelezővé tenni.

A munkavállalók számára folyamatosan elérhetővé kell tenni a szappanos kézmosás, illetve az alkoholos kézfertőtlenítés lehetőségét. Emellett a fertőtlenítő takarítás gyakoriságát növelni kell, különös figyelmet fordítva a gyakran érintett felületekre, például kilincsekre, korlátokra, kapcsolókra, a lift és étel/ital automata gombjaira, vagy a kávé- és teafőzők fogantyújára.

Vizsgálni kell, hogy a munkahelyeken alkalmazhatók-e olyan építészeti megoldások, illetve fizikai akadályok, amelyekkel a munkavállalók közötti távolságtartás biztosítható, valamint a kontaktusszám csökkenthető. A megfelelő intenzitású, folyamatos vagy rendszeres szellőztetés hatékonyan csökkenti a zárt terekben a kórokozók koncentrációját, ugyanakkor a belső levegőt keringtető mesterséges szellőztetés nem javasolt.

Számba kell venni a zárt terekben tartózkodók létszámának és a tartózkodás időtartamának minimalizálását, a munkaidő rugalmas alakítását, a személyes kontaktusok áthelyezését az online térbe és a távmunka veszélyhelyzet alatti könnyített alkalmazását is.

További részletes információk az ITM honlapján a kiemelt szakmai területek munkavédelmi információi alatt találhatók.

A munkavédelmi előírások betartása a távmunka esetében is fontos. Érdemes kiemelni, hogy a távmunka során bekövetkezett balesetet a munkavédelmi törvény értelmében a munkavállalónak jeleznie kell a munkáltató részére, akinek a balesetet meg kell vizsgálnia és döntenie kell a munkabalesetté minősítés kérdésében. Amennyiben a jogszabályban meghatározott kritériumok alapján munkabalesetnek tekinti, a munkáltatónak ki kell vizsgálnia a baleset körülményeit a hasonló balesetek megelőzése céljából.

(forrás: https://kormany.hu/hirek/kiemelten-fontos-a-munkavallalok-egeszsegenek-megorzese)

További információk megtalálhatók a http://www.ommf.gov.hu/index.php?akt_menu=577 oldalon.
 

2020-11-18,
Kapcsolódó hírek
2020.11.16. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- az információtechnológiai vagy számítástechnikai eszközzel végzett távmunkavégzés során biztosítandó munkakörülményekről.

A tájékoztatás letöltése.
 

2020-11-16,
Kapcsolódó hírek
2020.11.10. - Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye
- a 2021. évre szóló munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzési irányelvekről.

Az ellenőrzési irányelvek letöltése.
 

2020-11-10,
Kapcsolódó hírek
2020.11.10. - Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye
- a 2021. évi munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzésre vonatkozó országos hatósági ellenőrzési tervről.

Országos hatósági ellenőrzési terv 2021. év - letöltés.
 
2020-11-10,
Kapcsolódó hírek
2020.11.06. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- a COVID-19 járvány idején a kockázatértékelés aktualizálásáról.

 

A COVID-19 világjárvány gyorsuló terjedése miatt Magyarországon sincs olyan munkahely, amely valamilyen módon ne lenne érintve a járvány hatásaival. Az általános munkakörülményekhez hasonlóan a COVID-19-cel kapcsolatos munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági intézkedések kiindulópontját is a kockázatértékelés jelenti. A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény előírásai alapján a kockázati tényezők megváltozását nyomon kell követni és minden munkahelyi kockázatot együttesen kell figyelembe venni és értékelni.
 
A SARS-CoV-2 vírus fokozott kockázatának kitett tevékenységek (pl. egészségügyi és szociális ellátás, klinikai diagnosztikai laboratóriumokban végzett munkák) esetén a biológiai tényezők hatásának kitett munkavállalók egészségének védelméről szóló 61/1999. (XII. 1.) EüM rendelet (a továbbiakban: EüM rendelet) előírásait is figyelembe kell venni.
A Magyar Közlöny 2020. november 4. napján megjelent 239. számában kihirdetésre került a biológiai tényezők hatásának kitett munkavállalók egészségének védelméről szóló 61/1999. (XII. 1.) EüM rendelet módosításáról szóló 40/2020. (XI. 4.) ITM rendelet (a továbbiakban: ITM rendelet), amely 2020. november 5. napján lépett hatályba. Az ITM rendelet alapján az EüM rendelet 3. számú melléklete kiegészült a SARS-CoV-2 vírussal, a biológiai tényezők 3. csoportjába sorolva, erre a biológiai tényezőre is el kell végezni a kockázatbecslést.
 
A kockázatértékelés aktualizálása és a kockázatkezelési intézkedések összehangolt tervezése, az egyéni és közösségi megelőző intézkedések időben történő meghozatala, és azok fegyelmezett végrehajtása elősegítheti a munkahelyi fertőzések megelőzését és a járvány terjedésének lassítását is. A Munkavédelmi Főosztály tájékoztatója ehhez kíván segítséget és szakmai iránymutatást adni a munkáltatók, munkavédelmi szakemberek és foglalkozás-egészségügyi szolgáltatók számára.
 
A tájékoztató letöltése.
 
 

2020-11-06,
Kapcsolódó hírek
2020.11.05. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- a biológiai tényezők hatásának kitett munkavállalók egészségének védelméről szóló 61/1999. (XII. 1.) EüM rendelet módosításáról.

A Magyar Közlöny 239. számában megjelent a biológiai tényezők hatásának kitett munkavállalók egészségének védelméről szóló 61/1999. (XII. 1.) EüM rendeletet módosító 40/2020. (XI. 4.) ITM rendelet.

A módosítás a 2000/54/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv III. mellékletének a SARS-CoV-2 vírusnak az emberek számára tudvalevőleg fertőző betegségeket okozó biológiai anyagok listájára való felvétele tekintetében történő módosításáról és az (EU) 2019/1833 bizottsági irányelv módosításáról szóló 2020. június 3-i 2020/739 bizottsági irányelv végrehajtásához szükséges rendelkezéseket tartalmaz. A 2000/54/EK európai parlament és a tanácsi irányelv III. melléklete meghatározza azon biológiai tényezők listáját, amelyek fertőző betegségeket okoznak az embereknek, a fertőzés kockázata szerint osztályozva. A listát és az ezzel összefüggő megelőző intézkedéseket tartalmazó 61/1999. (XII. 1.) EüM rendelet módosításával a jogszabály rendelkezései tükrözik a vonatkozó tudományos és epidemiológiai fejleményeket, beleértve az új biológiai anyagok jelenlétével kapcsolatos legújabb ismereteket.
 

2020-11-05,
Kapcsolódó hírek
2020.10.29. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- tanulságos munkabalesetekről.

Az ITM Munkavédelmi Főosztálya rendszeresen közzéteszi olyan munkabalesetek esetleírásait, amelyek tanulságul szolgálhatnak mind a munkáltatók, mind a munkavállalók számára. A balesetek leírása rávilágít a munkáltatói megelőző intézkedések jelentőségére és a munkavállalók szabálykövetésének fontosságára. A munkavédelmi előírások betartása közös feladat, mellyel megelőzhetők a munkavégzés során bekövetkező sérülések és egészségkárosodások.

A tanulságos munkabalesetek listája az alábbiakkal bővült:

 
További tanulságos munkabalesetek megtalálhatók a Munkabalesetek menüponton belül, az Esetleírások almenüpontban.
 
2020-10-29,
Kapcsolódó hírek
2020.10.21 - Az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának és Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- a Hatósági Nyilvántartás rendszerkarbantartásáról.

Az informatikai rendszereinket üzemeltető NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. tájékoztatása alapján a Hatósági Nyilvántartás (http://nyilvantartas.ommf.gov.hu) (1. Közbeszerzés, 2. Rendezett munkaügyi kapcsolatok, 3. Munkavédelmi bírsághatározatok, 4. Közbeszerzés) 2020.10.23. 06:00 és várhatóan 2020.10.25. 24:00 óra között rendszerkarbantartás miatt nem lesz elérhető.
 
2020-10-21,
Kapcsolódó hírek
2020.10.09. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- a munkavédelmi oktatással kapcsolatban érkező gyakori kérdésekre adott válaszok.

VÁLTOZÁS! A felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény (Fktv.) 1. § (1a) bekezdése értelmében 2021. január 1-től a törvény előírásait nem kell alkalmazni a munkavédelmi oktatásokra, így megszűnt az Fktv. szerinti bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettség!

A munkavédelmi oktatásra vonatkozó szabályokat hogyan érinti a felnőttképzési szabályok változása? A munkavédelmi oktatás, mint képzés elvégzését követően kiállított tanúsítvány elegendő annak igazolására, hogy a munkavállaló munkavédelmi oktatásban részesült? Mit ellenőriz a munkavédelmi hatóság az oktatásokra vonatkozóan?
 
A munkavédelmi oktatás a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény (Fktv.) szerint bejelentéshez kötött felnőttképzési tevékenység. A Fktv. 13/B. § (1) bekezdése értelmében bejelentéshez kötött felnőttképzési tevékenység esetén a felnőttképzőnek a képzésben részt vevő személy kérésére ki kell állítania egy tanúsítványt a felnőttképzés adatszolgáltatási rendszerében a képzés elvégzésének igazolására, és azt a képzésben részt vevő rendelkezésére kell bocsátania.

A felnőttképzési szabályok változásával a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.) 55. § (1) bekezdése nem módosult, melynek értelmében a munkavédelmi oktatás megtörténtét az oktatott ismeretanyag tematikájának megjelölésével és a munkavállaló aláírásával írásban rögzíteni kell.

Amennyiben a felnőttképzési tevékenység során tanúsítványt állítanak ki, az nem tartalmazza a munkavédelmi oktatás tematikáját, tehát önmagában a tanúsítvány aláírása az Mvt. szerinti kötelezettség teljesítésének igazolására nem alkalmas.

A munkavédelmi hatóság a korábbi gyakorlatnak megfelelően a munkavédelmi oktatások Mvt. szerinti megvalósulását vizsgálja, az oktatási naplókat és tematikákat ellenőrzi, és szükség esetén meghallgatással győződik meg arról, hogy a munkavállalók a végzett tevékenységükre vonatkozó veszélyforrásokat és ártalmakat ismerik-e, tisztában vannak-e a megelőző intézkedésekkel és ismerik illetve alkalmazzák-e technológia helyes lépéseit.
 
2020-10-09,
Kapcsolódó hírek
A Felnőttképzés Megújítása 2020
- megjelent a felnőttképzési rendszer változásait részletesen bemutató tájékoztató dokumentum.


 

FIGYELEM! A felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény (Fktv.) módosult, melynek értelmében a törvény előírásait 2021. január 1-től nem kell alkalmazni a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény alapján a munkáltató kötelezettségeként előírt oktatásra, képzésre. Ennek megfelelően a tájékoztató munkavédelmi oktatást érintő részei nem relevánsak.

A dokumentum megtekintése.
 

2020-10-02,
Kapcsolódó hírek
2020.10.01. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- a EU-OSHA Nemzeti Fókuszpontja 2020. szeptember 24-én tartott online+streaming konferenciájáról.

A konferenciát Bodó Sándor államtitkár úr nyitotta meg. Kitért arra, hogy modern világunk kihívásai új elemmel „gazdagodtak". A világjárvány idején be kellett tartani az eddigi szabályokat, de újakat is alkalmaznunk kell annak érdekében, hogy legalább annyi munkahelyet tudjunk megtartani, annyi munkahely keletkezzen, amennyit a vírus tönkretett. A kormány a munkahelyvédelmi, kutatás-fejlesztési és munkahelyteremtő programjainak eredményeképpen 270 ezer ember illetve család kapott segítséget. A világjárvány rámutatott arra, milyen fontos a munkavállaló egészsége, testi épsége.

Az építőipari termelés volumene az elmúlt években erőteljes (20-30%-os) növekedést mutatott, 2020-ban viszont 7-10%-os csökkenés várható. Koji László, az Építőipari Vállalkozások Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke előadásában elmondta, hogy az építőipar egyik súlyponti problémája a hatékonyság kérdése pl. olyan beruházásokra lenne szükség, amelyek az élőmunkát kímélik. Továbbra sincs érdemleges változás a munkavédelmi kérdéseket illetően, ezen a területen több figyelem és összefogás lenne szükséges. Hangsúlyos igény fogalmazódik meg a felnőttképzéssel, továbbképzéssel kapcsolatban is. Ugyanakkor nagyok a várakozások: a rozsdaövezeti 5%-os lakásépítési ÁFÁ-t, a kormány komplex lakásgazdálkodási programját, az építésgazdasági stratégia elfogadását illetően valamint a járvány okozta kivárások megszűnése miatt. Továbbra is kihívás az építőiparban a súlyos balesetek megelőzése, előfordulásuk csökkentése. A járvány miatti megbetegedések kockázata miatt fokozott intézkedésekre is szükség van pl. a munkavállalók közlekedésével, az együtt dolgozó csoportok átszervezésével kapcsolatosan. A járvánnyal összefüggésben az ÉVOSZ ajánlást jelentetett meg az építési vállalkozások részére a koronavírus okozta járvány egészségügyi és üzleti kockázatainak mérséklésére.

A konferencia szünetében Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramjának (MÁESZ) kisfilmjét tekinthették meg az érdeklődők.

A MÁESZ hazánk legnagyobb humanitárius formában működő egészségvédelmi programja, amely a lakosság számára ingyenesen biztosítja a szűrővizsgálatok elvégzését a legmodernebb eszközökkel, szem előtt tartva a megelőzés fontosságát. A Program 76 szakmai szervezet összefogásával, 40 féle átfogó szűrővizsgálattal, anonim módon, ingyenesen, Európai Uniós irányelvek alapján, az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alap támogatásával a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) által koordinált szív és érrendszeri betegségek megelőzésének és gyógyításának Nemzeti Programjával konszenzusos együttműködésével valósul meg. A Szakmai és Koordinációs Bizottság tagjaként Az ITM Munkavédelmi Főosztálya és a főosztály által működtetett EU-OSHA Nemzeti Fókuszpont aktívan részt vesz a MÁÉSZ célkitűzéseinek végrehajtásában.

Korábbi konferenciáinkon sok szó esett az új kockázatok megjelenéséről és a munkavédelem szerepéről a technika fejlődésével kapcsolatban. A munkabaleseti adatokat tekintve azonban nem szabad elfeledkeznünk a már jól ismert veszélyek elleni védekezésről, ugyanis azt láthatjuk, hogy a halálos munkabalesetek túlnyomó részét ezek a veszélyforrások okozzák - hangsúlyozta Nesztinger Péter munkavédelmi főosztályvezető.

Bemutatta, hogy a hatósági ellenőrzések mellett milyen eszközökkel szeretnék a munkabalesetek számát csökkenteni. A tavalyelőtt zárult mezőgazdasági kampány rendkívül eredményes volt, tartósan sikerült csökkenteni az ágazatban bekövetkezett munkabalesetek, sőt a halálos munkabalesetek számát is.

Azonban az építőiparban a kommunikációra épülő erőfeszítések eddig nem hozták meg a várt eredményt, pedig több szervezettől is kaptak segítséget, pl. MÁESZ, ÉVOSZ. Az építőipari vállalkozásoknak készített 40 oldalas szakmai kiadvány, érdekképviseletekkel történő egyeztetés, angol nyelven is megjelenő munkavédelmi útmutató, nyomtatott sajtó és elektronikus megjelenés, telefonos és személyes tanácsadás vagy a honlapon közzétett esettanulmányok ellenére nem csökkent a halálos munkabalesetek száma az építőiparban. Pedig a baleseti események nem különlegesek, sajnos jól ismert okokból történtek pl. magasból történő leesés, bontás közben összeomlás, áramütés, földbeomlás.

Az építőipari kampány jelenlegi szakaszában országos célvizsgálat keretében zajlanak a munkavédelmi ellenőrzések. Sok szabálytalanságnak bírság következménye is van, de szerencsésebb volna, ha a munkáltatók nem a bírság vagy egy baleset kapcsán szembesülnének csak a mulasztásuk következményeivel, hanem gondot fordítanának a megelőzésre, hiszen a szabályok betartásával megelőzhetők lennének a tragédiák, emelte ki a főosztályvezető.

A vírushelyzetből eredő aktualitás jegyében egy multinacionális vállalat, a Henkel Magyarország megelőzési intézkedéseit mutatta be Gregor Dávid munkavédelmi vezető „Együtt a koronavírus ellen" címmel.
Az előadásban rávilágított arra, hogy a koronavírus járvány során a munkavédelem a munkahelyen kívülről érkező új kockázattal találkozott, amely a munkavállalókra veszélyt jelenthet. Ezért a kockázatok kezelése során az előrelátó felkészülés, a pandémiás tervek, munkacsoportok létrehozása, az utazások korlátozása, a látogatói szabályok szigorítása jelentették az első lépéseket. Nyílt, széleskörű és folyamatos kommunikáció és tájékoztatás mellett a prevenciós intézkedések (távolságtartás, higiéné) és a tudatos viselkedés segítették a védekezést. Ahol arra lehetőség volt, az otthoni munkavégzést helyezték előtérbe, ehhez az IT feltételek biztosítva voltak. Az ajánlott védőeszközöket minden munkavállaló számára beszerezték, az üzembe érkező áruszállítók gyáron belüli közlekedését korlátozták.
Megnövelték a céges buszjáratok számát a megfelelő védő távolság biztosítása érdekében, a buszokat rendszeresen fertőtlenítették.
A műszakváltásokat és öltöző helyiségek használatát átszervezték a kontaktusok számának csökkentése érdekében. A felületek fertőtlenítését rendszeresen elvégezték. A fizikai lehatároláson, az 1,5m védőtávolság betartásán, vagy egyéni védőeszköz alkalmazásán, a figyelemfelhívó jelölések alkalmazásán, az egyirányú közlekedés bevezetésén túl a személyes találkozással járó megbeszéléseket és egyeztetéseket, az irodai megbeszéléseket minimalizálták, a látogatók és az alvállalkozók fogadását szigorúan szabályozták. Ingyen biztosítják a munkatársaknak az influenza elleni védőoltást.
Az információkat és tapasztalatokat megosztották a cégcsoport nemzetközi munkacsoportjai között.
Továbbra is kiemelten fontosnak tartják a megelőzést, és a közösségi szerepvállalást.

A konferencia előadói:

Bodó Sándor államtitkár ITM Foglalkoztatáspolitikáért Felelős Államtitkárság

 
 

Koji László ÉVOSZ elnök

 

Nesztinger Péter ITM Munkavédelmi Főosztály főosztályvezető

 

Gregor Dávid Henkel Magyarország munkavédelmi vezető

 

Balogh Katalin EU-OSHA Nemzeti Fókuszpont vezető
 

2020-10-01,
Kapcsolódó hírek
2020.09.30. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása a munkabalesetek alakulásáról
2020. I. félév.

Munkabaleseti statisztika 2020. I. félév. - A tájékoztató a 2020. augusztus 8.-ig beérkezett és nyilvántartásba vett munkabaleseti jegyzőkönyvek összesített feldolgozott adatait tartalmazza. Korábbi adatok a Munkabalesetek / Munkabaleseti statisztika menüpontban.
 
2020-09-30,
Kapcsolódó hírek
2020.09.28. - Az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentése
- a munkaügyi hatóság 2020. I. félévi ellenőrzési tapasztalatairól.

A Jelentés letöltése.
 
2020-09-28,
Kapcsolódó hírek
2020.09.24. - Az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának összefoglaló jelentése
- a munkavállalók jogviszonyának rendezettsége érdekében a foglalkoztatásra vonatkozó alapvető szabályok érvényre juttatására irányuló akcióellenőrzéséről (2020. június 22. - július 10.)

Az Összefoglaló jelentés letöltése.
 

2020-09-24,
Kapcsolódó hírek
2020.09.24. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása
- Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter által jóváhagyott jelentés a nemzetgazdaság 2019. évi munkavédelmi helyzetéről.

Jelentés a nemzetgazdaság munkavédelmi helyzetéről - 2019.
 
2020-09-24,
Kapcsolódó hírek
2020.09.17. - Az ITM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának tájékoztatása
- az Európai Munkaügyi Hatóság (European Labour Authority) összeurópai, bejelentés nélküli foglalkoztatás elleni „Week of Action” kampányáról.

Az Európai Munkaügyi Hatóság (European Labour Authority) a 2020. szeptember 21. napjával kezdődő héten tartja meg összeurópai, bejelentés nélküli foglalkoztatás elleni kampányát „Week of Action” néven. Ennek keretein belül most az alábbiakban foglaljuk röviden össze, hogy a munkavállalók hogyan ellenőrizhetik le, hogy saját munkaviszonyuk bejelentése szabályosan megtörtént-e, tehát hogy foglalkoztatásuk ebben a tekintetben szabályos-e.

A tájékoztató anyag letöltése.

The European Labour Authority is organizing a ‘Week of Action’ as part of its European campaign against undeclared work during the week starting on 21 September 2020. - read more...
 

2020-09-17,
Kapcsolódó hírek
2020.09.08. - Gyakorlati útmutató a vállalati pandémiás terv elkészítéséhez és végrehajtásához
- Vállalati Fehér Könyv

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a járványmatematikai modellező és epidemiológiai projektje keretében elkészítette a Vállalati Fehér Könyvet, amely a koronavírus-járvány terjedésének megelőzésében, a kockázatok csökkentésében segíti a hazai vállalkozásokat. Az online kiadvány tudományos-szakmai megalapozottsággal, nemzetközi esettanulmányokat ismertetve, ellenőrzési listákkal tesz gyakorlati védekezési, munkaszervezési javaslatokat az őszi-téli időszakra. Alapvető célja, hogy a folyamatos és biztonságos működés fenntartása érdekében praktikus segítséget nyújtson a vállalkozások, szervezetek számára a következő járványhullámra való felkészülésben.

A Vállalati Fehér Könyv letöltése.
 

2020-09-08,
Kapcsolódó hírek
2020.08.31. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának jelentése
- a munkavédelmi hatóság 2020. I. félévi ellenőrzési tapasztalatairól.

A Jelentés letöltése.
 
2020-08-31,
Kapcsolódó hírek
2020.08.28. - Az ITM Munkavédelmi Főosztályának felhívása
- a must erjedésének veszélyeivel kapcsolatban.

A legkorábbi érésű szőlőfajták szüretelése megkezdődött Magyarországon. A szüreti időszakban számolni kell a mezőgazdasági munkák egyik jellegzetes veszélyforrásával, a must erjedésével, ezért a Munkavédelmi Főosztály felhívja valamennyi borkészítéssel foglalkozó munkáltató figyelmét a mustgáz veszélyeire.

A felhívás letöltése.
 

2020-08-28,
Kapcsolódó hírek
Bemutatkozás


 
KEDVEZMÉNYEZETT NEVE:
Innovációs és Technológiai Minisztérium
PROJEKT CÍME: „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése”
SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 3 800 000 000 Ft, azaz hárommilliárd-nyolcszázmillió forint.
TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 100%
PROJEKT TARTALMA: >> Részletek
PROJEKT KEZDŐ ÉS BEFEJEZŐ DÁTUMA: 2018.01.01. – 2022.09.30.
PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001


A Kormány az állami foglalkoztatási szerv, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság kijelöléséről, valamint e szervek hatósági és más feladatainak ellátásáról szóló 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletben a munkavédelemmel és a foglalkoztatás-felügyeleti hatósági tevékenységgel kapcsolatos közigazgatási feladatok ellátására munkavédelmi hatóságként, valamint foglalkoztatás-felügyeleti hatóságként a foglalkoztatáspolitikáért felelős minisztert, továbbá a fővárosi és megyei kormányhivatalt jelölte ki. (320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. §)

 A "Hatósági nyilvántartás" a közbeszerzésekhez és támogatásokhoz honlapunkon kívül közvetlenül is elérhető az alábbi címen: http://nyilvantartas.ommf.gov.hu

Kapcsolódó szervezetek

Innovációs és Technológiai Minisztérium
Munkavédelmi Irányítási Főosztály
Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztály
Postacím: 1440 Budapest, Pf.: 1.