Innovációs és Technológiai Minisztérium – Munkavédelem – Foglalkoztatás-felügyelet Honlapja

Keresés:

HÍREK

Hír / oldal:  
   


2021.09.08. - „Helyes Gyakorlat Díj” pályázati felhívás
- benyújtási határidő 2021.09.30.

A mozgásszervi betegségek a leggyakoribb, munkával összefüggő egészségi problémát jelentik Európában, a munkaképtelenség, a betegszabadság és a korai nyugdíjba vonulás gyakori okai közé tartoznak.
Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) 2020–2022. évi „Egészséges Munkahelyek-Legyen könnyebb a teher!” című kampánya felhívja a figyelmet a foglalkozással összefüggő mozgásszervi betegségekre és annak fontosságára, hogy a munkáltatók, a vezetők és a munkavállalók együtt munkálkodjanak e betegségek megelőzése és kezelése érdekében. Az EU-OSHA a munkahelyi váz- és izomrendszeri megbetegedések kezelésének eredményes és innovatív módszereit bemutató pályázatokat vár a kampányhoz kapcsolódó Helyes Gyakorlat Díj felhívása keretében.
Az EU-OSHA és a Nemzeti Fókuszpontok szervezésében átadott díjakkal azokat a szervezeteket ismerik el, amelyek kimagasló és újító módon tesznek a munkavédelemért a váz- és izomrendszeri megbetegedések munkahelyi megelőzésével és kezelésével. A díjazott és elismert helyes gyakorlati példákat az EU-OSHA és hálózati partnerei széles körben népszerűsítik.
Ha pályázni szeretne, olvassa el a mellékletben küldött Kiválasztási eljárás című dokumentumot és töltse ki a Jelentkezési lapot, amelyet küldjön be 2021. szeptember 30-ig az EU-OSHA Nemzeti Fókuszpontjának fokuszpont@itm.gov.hu e-mail címére.
 

2021-09-08,
Kapcsolódó hírek
2021.04.28. - Megemlékezések 2021. április 28-án, a Munkavédelmi Világnapon.

A hagyományokhoz híven a munkavédelmi szakma 2021-ben is méltón megemlékezett a munkabalesetben megsérült és elhunyt munkavállalókról. Országszerte több megyében tartottak rendezvényeket.

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) Nemzeti Fókuszpontja – amelyet az ITM Foglalkoztatáspolitikáért Felelős Államtitkársága működtet– szervezésében a Munkavédelmi Világnapon 2021. április 28-án 150 fő részvételével online konferenciát rendezett, amelynek címe „Egészséges munkahelyek – Legyen könnyebb a teher!” volt.

Ünnepélyes gyertyagyújtás keretében tripartit megemlékezést tartottak: az Országos Munkavédelmi Bizottság kormányzati oldala részéről Nesztinger Péter ITM Munkavédelmi Főosztályának vezetője, a munkavállalói oldal részéről Borhidi Gábor, a munkaadói oldal részéről Mandrik István ügyvivők emlékeztek a megsérült munkavállalókra és beszéltek a jelen és a jövő feladatairól.

A konferencia szakmai részében az EU-OSHA 2020-2022. évekre szóló „Egészséges munkahelyek – Legyen könnyebb a teher!” című kampányához – amelynek célja hozzájárulni a mozgásszervi megbetegedések megelőzéséhez, kezeléséhez – kapcsolódva hangzottak el előadások. A programot itt olvashatják. Az előadók rávilágítottak arra, hogy lehet és kell is tenni a korai beavatkozás, a gyermekek egészséges fejlődése érdekében, de vannak elérhető módszerek és technikák a pl. rendvédelmi ágazatban vagy a munkahelyek ergonómiai fejlesztése és a megfelelő mozgásterápiák alkalmazása terén is.

A konferencia szünetében – a témakörhöz kapcsolódóan– rövid, irodai munkahelyen is alkalmazható átmozgató tornára került sor.

Az előadásokat az előadó nevére kattintva megtekinthetik.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség a „Munkában megrokkantak és elhunytak” emléknapja alkalmából online rendezvényt szervezett, amelyen a megemlékezések mellett szakmai kérdések megbeszélésére is sor került.

A munkavédelmi hatóság több megyében koszorúzásokon, megemlékezéseken, online szakmai programokon vett részt vagy szervezett.

A Tolna Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkavédelmi és Munkaügyi Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Osztálya Szekszárdon emléktábla koszorúzást tartott majd online szakmai programot szervezett.

Baranya megyében, Pécsett a Kormányhivatal épületénél a Munkástanácsok Országos Szövetsége Szövetségi Tanácsa és a Baranya Megyei Munkástanács szervezetek valamint a munkavédelmi hatóság – a pandémia előírásait betartva szűk körben – Munkabalesetek Áldozatainak XIX.Pécs-Baranyai Emléknapi koszorúzását tartották.

2021-05-05,
Kapcsolódó hírekArchívum

Bemutatkozás


 
KEDVEZMÉNYEZETT NEVE:
Innovációs és Technológiai Minisztérium
PROJEKT CÍME: „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése”
SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 3 800 000 000 Ft, azaz hárommilliárd-nyolcszázmillió forint.
TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 100%
PROJEKT TARTALMA: >> Részletek
PROJEKT KEZDŐ ÉS BEFEJEZŐ DÁTUMA: 2018.01.01. – 2022.09.30.
PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001


A Kormány az állami foglalkoztatási szerv, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság kijelöléséről, valamint e szervek hatósági és más feladatainak ellátásáról szóló 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletben a munkavédelemmel és a foglalkoztatás-felügyeleti hatósági tevékenységgel kapcsolatos közigazgatási feladatok ellátására munkavédelmi hatóságként, valamint foglalkoztatás-felügyeleti hatóságként a foglalkoztatáspolitikáért felelős minisztert, továbbá a fővárosi és megyei kormányhivatalt jelölte ki. (320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. §)

 A "Hatósági nyilvántartás" a közbeszerzésekhez és támogatásokhoz honlapunkon kívül közvetlenül is elérhető az alábbi címen: http://nyilvantartas.ommf.gov.hu

Kapcsolódó szervezetek

Innovációs és Technológiai Minisztérium
Munkavédelmi Irányítási Főosztály
Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztály
Postacím: 1440 Budapest, Pf.: 1.