Nyelv választás: Magyar | EnglishFőoldalra | Honlaptérkép
Keresés:

Kapcsolat, szervezet


Általános információk


Kapcsolódó szervezetek


Hír / oldal:  
   


2022.10.24. - Az EU-OSHA Nemzeti Fókuszpont Egészséges Munkahelyek „Legyen könnyebb a teher” Kampány zárókonferenciája

2022. október 24. Európai Uniós Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) Nemzeti Fókuszpont Egészséges Munkahelyek „Legyen könnyebb a teher” Kampány zárókonferencia

Az Egészséges Munkahelyek „Legyen könnyebb a teher” kampány keretében Budapesten 150 fő részvételével konferenciát tartottunk hibrid formában, amelyet Nesztinger Péter a Technológiai és Ipari Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztály főosztályvezetője nyitott meg. Főosztályvezető úr nyitóbeszédében kiemelte, hogy az egészséges, megelőzés-tudatos szemlélettel rendelkező és képzett munkaerő szükséges az értékteremtő munkához, ez lehet az erős, ellenállóképes, aktuális kihívásokra reagáló gazdaság és társadalom alapja, továbbá hangsúlyozta, hogy kiemelten fontos, hogy a munkahelyeken a munkaadók tegyenek meg mindent a munkavállalók életének és testi épségének védelméért, biztonságáért.

A mozgásszervi betegségek a leggyakoribb, munkával összefüggő egészségi problémát jelentik Európában.  A hatodik európai munkakörülmény-felmérés adatai alapján ötből mintegy három európai munkavállaló számolt be váz- és izomrendszeri panaszokról. A kihívásra adott válaszul az Európai Munkavédelmi Ügynökség a kampány során felhívta a figyelmet a foglalkozással összefüggő mozgásszervi betegségek keletkezésének kiváltó okaira és kezelésük szükségességére, valamint elősegítette a kockázat-megelőzési kultúra kialakulását.

A rendezvény programja

A kampányzáró konferenciának külön aktualitást adott, hogy Európában minden év októberében, az Európai Munkavédelmi Héten felhívják a figyelmet a munkahelyi balesetek és a foglalkozással kapcsolatos megbetegedések megelőzésére, így a kampányzáró is ezen a héten került megrendezésre.

A konferencián előadások keretében bemutatásra került a távmunka különböző szemszögekből, kitérve a váz-izomrendszeri megbetegedések kialakulására és megelőzésének lehetőségére, a pandémia mentális hatásaira, valamint a kampány előzetes eredményeire.

Előadók voltak:

 • A munkavédelem aktualitásai – Nesztinger Péter, főosztályvezető, TIM Munkavédelmi irányítás Főosztály
 • Munkavédelem a távmunkában – Mandrik István, munkavédelmi  szakértő, Országos Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal ügyvivője
 • A távmunka munkaegészségügyi kockázatai – Dr. Kudász Ferenc foglalkozás-egészségügyi szakorvos, Nemzeti Népegészségügyi Központ
 • Mentális egészségünk a pandémia alatt és után – Juhász Ágnes PhD, pszichológus, egyetemi adjunktus
 • A SLIC WG EMEX – EU-OSHA közös kampánya, a váz-izomrendszeri betegségek megelőzésére irányuló felmérésének előzetes eredményei  hazai és nemzetközi szinten – Kissné Pálmai Nóra, EU-OSHA Nemzeti  Fókuszpont vezető
 • EU-OSHA Egészséges Munkahelyek „Legyen könnyebb a teher” Kampány előzetes eredményei – Lorenzo Munar, EU-OSHA  projektvezető

Kissné Pálmai Nóra fókuszpontvezető értékelő beszédében kiemelte a kampány magyarországi eredményeit.  A kampány céljaihoz hozzásegítettünk: a témával kapcsolatos információk terjesztése megtörtént, ösztönöztük a probléma kezelésének integrált megközelítését, és gyakorlati eszközöket és megoldásokat kínáltunk, amelyek segíthetnek a munkahelyi szinten. Valós eredményeket csak hosszú távon láthatunk, de bízunk benne, hogy bizonyos szinten hozzájárultunk a munkavállalók egészségi állapotában javulásában.

Néhány kép a konferenciáról:

 

2022-11-09,
Kapcsolódó hírek
2022.04.28. - EU-OSHA konferencia
- „Fejlesztési irányok és irányított fejlesztések - új perspektívák a munkavédelem területén”.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztály EU-OSHA Nemzeti Fókuszpontja szervezésében 2022. április 28-án hibrid konferenciát tartottunk

„Fejlesztési irányok és irányított fejlesztések – új perspektívák a munkavédelem területén” címmel a Courtyard by Marriott Budapest City Centerben 30 jelenléti és 100 online résztvevővel.

A rendezvényt dr. Zöld-Nagy Viktória az ITM munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg. Kiemelte, hogy egyre többen dolgoznak Magyarországon, ezért még hangsúlyosabb kérdés, hogy az elvégzett munkának nemcsak a mennyisége, hanem a minősége is fontos a fejlődés szempontjából.

Minőségi munka, európai színvonalú teljesítmény azonban csak egészséges munkavállalótól várható el, aki korszerű, biztonságos, egészséget nem veszélyeztető munkakörülmények között dolgozik. A biztonságos és egészséget nem veszélyeztető foglalkoztatás egyaránt szolgálja a munkavállaló, a munkáltató és a nemzetgazdaság érdekeit.

A rendezvény programja

A Munkavédelmi Világnap alkalmából gyertyagyújtással emlékeztünk a munkabalesetben elhunyt és  megrokkant munkavállalókra. Az emlékezés gyertyájánál az Országos Munkavédelmi Bizottság tripartit módon képviseltette magát, közös főhajtással emlékezett Nesztinger Péter a kormányzati, Borhidi Gábor a munkavállalói, Mandrik István a munkaadói oldal ügyvivője.

A konferencia helyet adott az Innovációs és Technológiai Minisztérium az „Együttműködés a munkahelyek biztonságáért” programja keretében meghirdetett „Biztonságos munkahely 2022.” pályázat eredményhirdetésének.

A pályázat témája: „Proaktív intézkedések a munkavállalók fizikai igénybevételének csökkentésére” volt. A 2022.évi díjazottaknak: 

a Henkel Magyarország Operations Kft. és a Rosenberger Magyarország Kft. képviselőinek helyettes államtitkár asszony adta át a díjakat és okleveleket.

A továbbiakban a konferencián az alábbi előadások hangzottak el. Az előadó nevére kattintva megnézheti az előadások tartalmát:

 • A munkavédelem további fejlesztésének lehetőségei és irányai - Nesztinger Péter, főosztályvezető, Innovációs és Technológiai Minisztérium, Munkavédelmi Irányítási Főosztály
 • Mit tudunk Európa munkahelyeinek munkavédelméről? Az ESENER-19 felmérés eredményei Balogh Katalin, EU-OSHA Nemzeti Fókuszpont vezető
 • Vision Zero elképzelés a munkavédelemben - Páll Tibor, munkavédelmi szakmérnök, mérnök-közgazdász
 • Aktualitások a rákkeltő, mutagén és reprotoxikus anyagok munkavédelmi szabályozása terén - Nédó Ferenc, munkavédelmi referens, Innovációs és Technológiai Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztály
 • Munkavédelmi intézkedések a Rosenberger Magyarország Kft.-nél - Kovács Tamás, munkavédelmi vezető, Rosenberger Magyarország Kft.
 • Előremutató fejlesztések - Gregor Dávid SHE vezető / Mosoni Eszter SHE koordinátor, Henkel Magyarország Operations Kft.
Képek a konferenciáról:
 
 
 

 

 

 

 
 
 

 

 
2022-05-13,
Kapcsolódó hírek
2022.04.28. - „Biztonságos munkahely” díj átadására került sor 2022. április 28-án

„Biztonságos munkahely” díj átadására került sor 2022. április 28-án

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az „Együttműködés a munkahelyek biztonságáért” program keretében meghirdetett „Biztonságos munkahely” 2022. évi pályázat díjának átadására került sor 2022. április 28-án az EU-OSHA Nemzeti Fókuszpont szervezésében megrendezett konferencián.
A 2022. évi „Biztonságos munkahely” cím pályázat nyertesei:

 • Henkel Magyarország Operations Kft.
 • Rosenberger Magyarország Kft.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatot hirdetett 2022. évben „Proaktív intézkedések a munkavállalók fizikai igénybevételének csökkentésére” címmel az együttműködéshez csatlakozott szervezetek számára. A felhívásra több pályázati anyag is beérkezett, amelyből a Munkavédelmi Irányítási Főosztály tagjaiból álló zsűri választotta ki a győztes pályamunkákat.  
A díjakat átadta dr. Zöld-Nagy Viktória az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára és Nesztinger Péter az Innovációs és Technológiai Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztályának főosztályvezetője. A nyertes munkáltató képviselői: Henkel Magyarország Operations Kft. - Tóth Erika ügyvezető gyárigazgató, Gregor Dávid SHE vezető; Rosenberger Magyarország Kft. - Kovács Tamás  munkavédelmi vezető.
A Henkel Magyarország Operations Kft. 2021-ben bevezette az Ergonómiai mentor programot. Az Ergonómiai mentorok képzésben részesültek, a megfelelő tudás birtokával tovább képezhették a kollégáikat a helyes ergonómiára olyan területeken, ahol kézi anyagmozgatás van jelen és olyan területeken is, ahol képernyős munkavégzést végeznek a munkatársak. A belső HSE auditokon állandó résztvevő egy képzett ergonómiai mentor. Az elmúlt években több, évek óta fennálló ergonómiai kockázatot jelentő tevékenységek további fejlesztésére került sor pl.: kapszulás mosószer termékek gyártási technológiája során keletkező melléktermék kezelése átalakult – gravitációt kihasználva, szinteltolás segítségégével csökkentette az anyagmozgatást és kiváltotta a keletkező zsákok és súlyok teljes megemelését; gyártástechnológiához kapcsolódó anyagtovábbító rendszerek fejlesztése automata palettázó rendszerek beszerelése, használata; közlekedési tevékenységet elősegítendő szakaszos működtetésű továbbító pályaszakasz került kialakításra. Az elmúlt években a munkabalesetek száma csökkent, annak is köszönhetően, hogy a munkavállalók évente több száz veszélyes szituációt és kvázi balesetet jelentenek, amelyek mind kivizsgálásra kerülnek, és legalább ennyi akciót és intézkedést fogalmaz meg / vezet be a balesetek megelőzése érdekében.

A Rosenberger Magyarország Kft. kiépítette a SERVUS intralogisztikai rendszert, amely automatikus raktározást és alapanyag ellátást biztosít a termelési területek számára, nagy mértékben csökkentette a munkatársak egyoldalú fizikai terhelését. Kiépítését követően az áru belső szállítási ideje töredéke lett a korábbinak, az emberi hibák száma nagy mértékben csökkent, a munkahelyi közérzet javult, a monoton áruszállítást felváltotta az automatizált rendszer. SERVUS robot rendszer felhasználói felületét, könyvelési funkcióját „MIA” koordináló program, szoftver látja el, alkatrészek nyilvántartásáért, termék összeszereléshez szükséges cikkszámok nyilvántartásáért a „Pro ALpha” integrált vállalatirányítási rendszer felel. A bevezetett rendszer egyik hatalmas előnye, hogy a raktárból ki-és belépő rendeléseket a rendszer azonnal könyveli, jegyzőkönyvezi, ezzel is elősegítve a munkatársak hatékonyabb munkavégzését. Az újításnak köszönhetően, megszűnt a hosszadalmas rendelés összekészítés és kiszállítás a raktárból (kiszállításra általában 5 percet kell várni), emberi anyagmozgatásra csak a gyártóterületen lévő robotállomásoktól és munkaállomásokig van szükség, ami jelenleg oda-vissza maximum 40 m. A bevezetett intézkedések következtében sikerült 80 %-kkal csökkenteni a munkatársak váz-és izomrendszerét érő fizikai terhelést.

Ezúton is gratulálunk a díjazottaknak és további eredményes munkát kívánunk!

Képek a díjátadóról:

2022-05-03,
Kapcsolódó hírekArchívum


Gazdaságfejlesztési Minisztérium
Munkavédelem
Foglalkoztatás-felügyelet
Postacím: 1358 Budapest, Pf.: 17.

E-mail:
munkavedelmi-foo@gfm.gov.hu
foglalkoztatas.felugyeleti-foo@gfm.gov.hu