Nemzetgazdasági Minisztérium – Munkavédelem – Foglalkoztatás-felügyelet Honlapja

Keresés:

HÍREK

Archívum

Hír / oldal:  
  [1] [2] [3]  »»


2022.10.24. - Az EU-OSHA Nemzeti Fókuszpont Egészséges Munkahelyek „Legyen könnyebb a teher” Kampány zárókonferenciája

2022. október 24. Európai Uniós Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) Nemzeti Fókuszpont Egészséges Munkahelyek „Legyen könnyebb a teher” Kampány zárókonferencia

Az Egészséges Munkahelyek „Legyen könnyebb a teher” kampány keretében Budapesten 150 fő részvételével konferenciát tartottunk hibrid formában, amelyet Nesztinger Péter a Technológiai és Ipari Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztály főosztályvezetője nyitott meg. Főosztályvezető úr nyitóbeszédében kiemelte, hogy az egészséges, megelőzés-tudatos szemlélettel rendelkező és képzett munkaerő szükséges az értékteremtő munkához, ez lehet az erős, ellenállóképes, aktuális kihívásokra reagáló gazdaság és társadalom alapja, továbbá hangsúlyozta, hogy kiemelten fontos, hogy a munkahelyeken a munkaadók tegyenek meg mindent a munkavállalók életének és testi épségének védelméért, biztonságáért.

A mozgásszervi betegségek a leggyakoribb, munkával összefüggő egészségi problémát jelentik Európában.  A hatodik európai munkakörülmény-felmérés adatai alapján ötből mintegy három európai munkavállaló számolt be váz- és izomrendszeri panaszokról. A kihívásra adott válaszul az Európai Munkavédelmi Ügynökség a kampány során felhívta a figyelmet a foglalkozással összefüggő mozgásszervi betegségek keletkezésének kiváltó okaira és kezelésük szükségességére, valamint elősegítette a kockázat-megelőzési kultúra kialakulását.

A rendezvény programja

A kampányzáró konferenciának külön aktualitást adott, hogy Európában minden év októberében, az Európai Munkavédelmi Héten felhívják a figyelmet a munkahelyi balesetek és a foglalkozással kapcsolatos megbetegedések megelőzésére, így a kampányzáró is ezen a héten került megrendezésre.

A konferencián előadások keretében bemutatásra került a távmunka különböző szemszögekből, kitérve a váz-izomrendszeri megbetegedések kialakulására és megelőzésének lehetőségére, a pandémia mentális hatásaira, valamint a kampány előzetes eredményeire.

Előadók voltak:

 • A munkavédelem aktualitásai – Nesztinger Péter, főosztályvezető, TIM Munkavédelmi irányítás Főosztály
 • Munkavédelem a távmunkában – Mandrik István, munkavédelmi  szakértő, Országos Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal ügyvivője
 • A távmunka munkaegészségügyi kockázatai – Dr. Kudász Ferenc foglalkozás-egészségügyi szakorvos, Nemzeti Népegészségügyi Központ
 • Mentális egészségünk a pandémia alatt és után – Juhász Ágnes PhD, pszichológus, egyetemi adjunktus
 • A SLIC WG EMEX – EU-OSHA közös kampánya, a váz-izomrendszeri betegségek megelőzésére irányuló felmérésének előzetes eredményei  hazai és nemzetközi szinten – Kissné Pálmai Nóra, EU-OSHA Nemzeti  Fókuszpont vezető
 • EU-OSHA Egészséges Munkahelyek „Legyen könnyebb a teher” Kampány előzetes eredményei – Lorenzo Munar, EU-OSHA  projektvezető

Kissné Pálmai Nóra fókuszpontvezető értékelő beszédében kiemelte a kampány magyarországi eredményeit.  A kampány céljaihoz hozzásegítettünk: a témával kapcsolatos információk terjesztése megtörtént, ösztönöztük a probléma kezelésének integrált megközelítését, és gyakorlati eszközöket és megoldásokat kínáltunk, amelyek segíthetnek a munkahelyi szinten. Valós eredményeket csak hosszú távon láthatunk, de bízunk benne, hogy bizonyos szinten hozzájárultunk a munkavállalók egészségi állapotában javulásában.

Néhány kép a konferenciáról:

 

2022-11-09,
Kapcsolódó hírek
2022.04.28. - EU-OSHA konferencia
- „Fejlesztési irányok és irányított fejlesztések - új perspektívák a munkavédelem területén”.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztály EU-OSHA Nemzeti Fókuszpontja szervezésében 2022. április 28-án hibrid konferenciát tartottunk

„Fejlesztési irányok és irányított fejlesztések – új perspektívák a munkavédelem területén” címmel a Courtyard by Marriott Budapest City Centerben 30 jelenléti és 100 online résztvevővel.

A rendezvényt dr. Zöld-Nagy Viktória az ITM munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg. Kiemelte, hogy egyre többen dolgoznak Magyarországon, ezért még hangsúlyosabb kérdés, hogy az elvégzett munkának nemcsak a mennyisége, hanem a minősége is fontos a fejlődés szempontjából.

Minőségi munka, európai színvonalú teljesítmény azonban csak egészséges munkavállalótól várható el, aki korszerű, biztonságos, egészséget nem veszélyeztető munkakörülmények között dolgozik. A biztonságos és egészséget nem veszélyeztető foglalkoztatás egyaránt szolgálja a munkavállaló, a munkáltató és a nemzetgazdaság érdekeit.

A rendezvény programja

A Munkavédelmi Világnap alkalmából gyertyagyújtással emlékeztünk a munkabalesetben elhunyt és  megrokkant munkavállalókra. Az emlékezés gyertyájánál az Országos Munkavédelmi Bizottság tripartit módon képviseltette magát, közös főhajtással emlékezett Nesztinger Péter a kormányzati, Borhidi Gábor a munkavállalói, Mandrik István a munkaadói oldal ügyvivője.

A konferencia helyet adott az Innovációs és Technológiai Minisztérium az „Együttműködés a munkahelyek biztonságáért” programja keretében meghirdetett „Biztonságos munkahely 2022.” pályázat eredményhirdetésének.

A pályázat témája: „Proaktív intézkedések a munkavállalók fizikai igénybevételének csökkentésére” volt. A 2022.évi díjazottaknak: 

a Henkel Magyarország Operations Kft. és a Rosenberger Magyarország Kft. képviselőinek helyettes államtitkár asszony adta át a díjakat és okleveleket.

A továbbiakban a konferencián az alábbi előadások hangzottak el. Az előadó nevére kattintva megnézheti az előadások tartalmát:

 • A munkavédelem további fejlesztésének lehetőségei és irányai - Nesztinger Péter, főosztályvezető, Innovációs és Technológiai Minisztérium, Munkavédelmi Irányítási Főosztály
 • Mit tudunk Európa munkahelyeinek munkavédelméről? Az ESENER-19 felmérés eredményei Balogh Katalin, EU-OSHA Nemzeti Fókuszpont vezető
 • Vision Zero elképzelés a munkavédelemben - Páll Tibor, munkavédelmi szakmérnök, mérnök-közgazdász
 • Aktualitások a rákkeltő, mutagén és reprotoxikus anyagok munkavédelmi szabályozása terén - Nédó Ferenc, munkavédelmi referens, Innovációs és Technológiai Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztály
 • Munkavédelmi intézkedések a Rosenberger Magyarország Kft.-nél - Kovács Tamás, munkavédelmi vezető, Rosenberger Magyarország Kft.
 • Előremutató fejlesztések - Gregor Dávid SHE vezető / Mosoni Eszter SHE koordinátor, Henkel Magyarország Operations Kft.
Képek a konferenciáról:
 
 
 

 

 

 

 
 
 

 

 
2022-05-13,
Kapcsolódó hírek
2022.04.28. - „Biztonságos munkahely” díj átadására került sor 2022. április 28-án

„Biztonságos munkahely” díj átadására került sor 2022. április 28-án

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az „Együttműködés a munkahelyek biztonságáért” program keretében meghirdetett „Biztonságos munkahely” 2022. évi pályázat díjának átadására került sor 2022. április 28-án az EU-OSHA Nemzeti Fókuszpont szervezésében megrendezett konferencián.
A 2022. évi „Biztonságos munkahely” cím pályázat nyertesei:

 • Henkel Magyarország Operations Kft.
 • Rosenberger Magyarország Kft.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatot hirdetett 2022. évben „Proaktív intézkedések a munkavállalók fizikai igénybevételének csökkentésére” címmel az együttműködéshez csatlakozott szervezetek számára. A felhívásra több pályázati anyag is beérkezett, amelyből a Munkavédelmi Irányítási Főosztály tagjaiból álló zsűri választotta ki a győztes pályamunkákat.  
A díjakat átadta dr. Zöld-Nagy Viktória az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára és Nesztinger Péter az Innovációs és Technológiai Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztályának főosztályvezetője. A nyertes munkáltató képviselői: Henkel Magyarország Operations Kft. - Tóth Erika ügyvezető gyárigazgató, Gregor Dávid SHE vezető; Rosenberger Magyarország Kft. - Kovács Tamás  munkavédelmi vezető.
A Henkel Magyarország Operations Kft. 2021-ben bevezette az Ergonómiai mentor programot. Az Ergonómiai mentorok képzésben részesültek, a megfelelő tudás birtokával tovább képezhették a kollégáikat a helyes ergonómiára olyan területeken, ahol kézi anyagmozgatás van jelen és olyan területeken is, ahol képernyős munkavégzést végeznek a munkatársak. A belső HSE auditokon állandó résztvevő egy képzett ergonómiai mentor. Az elmúlt években több, évek óta fennálló ergonómiai kockázatot jelentő tevékenységek további fejlesztésére került sor pl.: kapszulás mosószer termékek gyártási technológiája során keletkező melléktermék kezelése átalakult – gravitációt kihasználva, szinteltolás segítségégével csökkentette az anyagmozgatást és kiváltotta a keletkező zsákok és súlyok teljes megemelését; gyártástechnológiához kapcsolódó anyagtovábbító rendszerek fejlesztése automata palettázó rendszerek beszerelése, használata; közlekedési tevékenységet elősegítendő szakaszos működtetésű továbbító pályaszakasz került kialakításra. Az elmúlt években a munkabalesetek száma csökkent, annak is köszönhetően, hogy a munkavállalók évente több száz veszélyes szituációt és kvázi balesetet jelentenek, amelyek mind kivizsgálásra kerülnek, és legalább ennyi akciót és intézkedést fogalmaz meg / vezet be a balesetek megelőzése érdekében.

A Rosenberger Magyarország Kft. kiépítette a SERVUS intralogisztikai rendszert, amely automatikus raktározást és alapanyag ellátást biztosít a termelési területek számára, nagy mértékben csökkentette a munkatársak egyoldalú fizikai terhelését. Kiépítését követően az áru belső szállítási ideje töredéke lett a korábbinak, az emberi hibák száma nagy mértékben csökkent, a munkahelyi közérzet javult, a monoton áruszállítást felváltotta az automatizált rendszer. SERVUS robot rendszer felhasználói felületét, könyvelési funkcióját „MIA” koordináló program, szoftver látja el, alkatrészek nyilvántartásáért, termék összeszereléshez szükséges cikkszámok nyilvántartásáért a „Pro ALpha” integrált vállalatirányítási rendszer felel. A bevezetett rendszer egyik hatalmas előnye, hogy a raktárból ki-és belépő rendeléseket a rendszer azonnal könyveli, jegyzőkönyvezi, ezzel is elősegítve a munkatársak hatékonyabb munkavégzését. Az újításnak köszönhetően, megszűnt a hosszadalmas rendelés összekészítés és kiszállítás a raktárból (kiszállításra általában 5 percet kell várni), emberi anyagmozgatásra csak a gyártóterületen lévő robotállomásoktól és munkaállomásokig van szükség, ami jelenleg oda-vissza maximum 40 m. A bevezetett intézkedések következtében sikerült 80 %-kkal csökkenteni a munkatársak váz-és izomrendszerét érő fizikai terhelést.

Ezúton is gratulálunk a díjazottaknak és további eredményes munkát kívánunk!

Képek a díjátadóról:

2022-05-03,
Kapcsolódó hírek
2021.09.08. - „Helyes Gyakorlat Díj” pályázati felhívás
- benyújtási határidő 2021.09.30.

A mozgásszervi betegségek a leggyakoribb, munkával összefüggő egészségi problémát jelentik Európában, a munkaképtelenség, a betegszabadság és a korai nyugdíjba vonulás gyakori okai közé tartoznak.
Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) 2020–2022. évi „Egészséges Munkahelyek-Legyen könnyebb a teher!” című kampánya felhívja a figyelmet a foglalkozással összefüggő mozgásszervi betegségekre és annak fontosságára, hogy a munkáltatók, a vezetők és a munkavállalók együtt munkálkodjanak e betegségek megelőzése és kezelése érdekében. Az EU-OSHA a munkahelyi váz- és izomrendszeri megbetegedések kezelésének eredményes és innovatív módszereit bemutató pályázatokat vár a kampányhoz kapcsolódó Helyes Gyakorlat Díj felhívása keretében.
Az EU-OSHA és a Nemzeti Fókuszpontok szervezésében átadott díjakkal azokat a szervezeteket ismerik el, amelyek kimagasló és újító módon tesznek a munkavédelemért a váz- és izomrendszeri megbetegedések munkahelyi megelőzésével és kezelésével. A díjazott és elismert helyes gyakorlati példákat az EU-OSHA és hálózati partnerei széles körben népszerűsítik.
Ha pályázni szeretne, olvassa el a mellékletben küldött Kiválasztási eljárás című dokumentumot és töltse ki a Jelentkezési lapot, amelyet küldjön be 2021. szeptember 30-ig az EU-OSHA Nemzeti Fókuszpontjának fokuszpont@itm.gov.hu e-mail címére.
 

2021-09-08,
Kapcsolódó hírek
2021.04.28. - Megemlékezések 2021. április 28-án, a Munkavédelmi Világnapon.

A hagyományokhoz híven a munkavédelmi szakma 2021-ben is méltón megemlékezett a munkabalesetben megsérült és elhunyt munkavállalókról. Országszerte több megyében tartottak rendezvényeket.

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) Nemzeti Fókuszpontja – amelyet az ITM Foglalkoztatáspolitikáért Felelős Államtitkársága működtet– szervezésében a Munkavédelmi Világnapon 2021. április 28-án 150 fő részvételével online konferenciát rendezett, amelynek címe „Egészséges munkahelyek – Legyen könnyebb a teher!” volt.

Ünnepélyes gyertyagyújtás keretében tripartit megemlékezést tartottak: az Országos Munkavédelmi Bizottság kormányzati oldala részéről Nesztinger Péter ITM Munkavédelmi Főosztályának vezetője, a munkavállalói oldal részéről Borhidi Gábor, a munkaadói oldal részéről Mandrik István ügyvivők emlékeztek a megsérült munkavállalókra és beszéltek a jelen és a jövő feladatairól.

A konferencia szakmai részében az EU-OSHA 2020-2022. évekre szóló „Egészséges munkahelyek – Legyen könnyebb a teher!” című kampányához – amelynek célja hozzájárulni a mozgásszervi megbetegedések megelőzéséhez, kezeléséhez – kapcsolódva hangzottak el előadások. A programot itt olvashatják. Az előadók rávilágítottak arra, hogy lehet és kell is tenni a korai beavatkozás, a gyermekek egészséges fejlődése érdekében, de vannak elérhető módszerek és technikák a pl. rendvédelmi ágazatban vagy a munkahelyek ergonómiai fejlesztése és a megfelelő mozgásterápiák alkalmazása terén is.

A konferencia szünetében – a témakörhöz kapcsolódóan– rövid, irodai munkahelyen is alkalmazható átmozgató tornára került sor.

Az előadásokat az előadó nevére kattintva megtekinthetik.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség a „Munkában megrokkantak és elhunytak” emléknapja alkalmából online rendezvényt szervezett, amelyen a megemlékezések mellett szakmai kérdések megbeszélésére is sor került.

A munkavédelmi hatóság több megyében koszorúzásokon, megemlékezéseken, online szakmai programokon vett részt vagy szervezett.

A Tolna Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkavédelmi és Munkaügyi Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Osztálya Szekszárdon emléktábla koszorúzást tartott majd online szakmai programot szervezett.

Baranya megyében, Pécsett a Kormányhivatal épületénél a Munkástanácsok Országos Szövetsége Szövetségi Tanácsa és a Baranya Megyei Munkástanács szervezetek valamint a munkavédelmi hatóság – a pandémia előírásait betartva szűk körben – Munkabalesetek Áldozatainak XIX.Pécs-Baranyai Emléknapi koszorúzását tartották.

2021-05-05,
Kapcsolódó hírek
2020.10.01. - Kihívások és feladatok a munkavédelemben - A harmadik évezred harmadik évtizedének küszöbén
- a munkavédelmi főosztály EU-OSHA Nemzeti Fókuszpontja 2020. szeptember 24-én online+streaming konferenciát tartott.

A konferenciát Bodó Sándor államtitkár úr nyitotta meg. Kitért arra, hogy modern világunk kihívásai új elemmel „gazdagodtak". A világjárvány idején be kellett tartani az eddigi szabályokat, de újakat is alkalmaznunk kell annak érdekében, hogy legalább annyi munkahelyet tudjunk megtartani, annyi munkahely keletkezzen, amennyit a vírus tönkretett. A kormány a munkahelyvédelmi, kutatás-fejlesztési és munkahelyteremtő programjainak eredményeképpen 270 ezer ember illetve család kapott segítséget. A világjárvány rámutatott arra, milyen fontos a munkavállaló egészsége, testi épsége.

Az építőipari termelés volumene az elmúlt években erőteljes (20-30%-os) növekedést mutatott, 2020-ban viszont 7-10%-os csökkenés várható. Koji László, az Építőipari Vállalkozások Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke előadásában elmondta, hogy az építőipar egyik súlyponti problémája a hatékonyság kérdése pl. olyan beruházásokra lenne szükség, amelyek az élőmunkát kímélik. Továbbra sincs érdemleges változás a munkavédelmi kérdéseket illetően, ezen a területen több figyelem és összefogás lenne szükséges. Hangsúlyos igény fogalmazódik meg a felnőttképzéssel, továbbképzéssel kapcsolatban is. Ugyanakkor nagyok a várakozások: a rozsdaövezeti 5%-os lakásépítési ÁFÁ-t, a kormány komplex lakásgazdálkodási programját, az építésgazdasági stratégia elfogadását illetően valamint a járvány okozta kivárások megszűnése miatt. Továbbra is kihívás az építőiparban a súlyos balesetek megelőzése, előfordulásuk csökkentése. A járvány miatti megbetegedések kockázata miatt fokozott intézkedésekre is szükség van pl. a munkavállalók közlekedésével, az együtt dolgozó csoportok átszervezésével kapcsolatosan. A járvánnyal összefüggésben az ÉVOSZ ajánlást jelentetett meg az építési vállalkozások részére a koronavírus okozta járvány egészségügyi és üzleti kockázatainak mérséklésére.

A konferencia szünetében Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramjának (MÁESZ) kisfilmjét tekinthették meg az érdeklődők.

A MÁESZ hazánk legnagyobb humanitárius formában működő egészségvédelmi programja, amely a lakosság számára ingyenesen biztosítja a szűrővizsgálatok elvégzését a legmodernebb eszközökkel, szem előtt tartva a megelőzés fontosságát. A Program 76 szakmai szervezet összefogásával, 40 féle átfogó szűrővizsgálattal, anonim módon, ingyenesen, Európai Uniós irányelvek alapján, az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alap támogatásával a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) által koordinált szív és érrendszeri betegségek megelőzésének és gyógyításának Nemzeti Programjával konszenzusos együttműködésével valósul meg. A Szakmai és Koordinációs Bizottság tagjaként Az ITM Munkavédelmi Főosztálya és a főosztály által működtetett EU-OSHA Nemzeti Fókuszpont aktívan részt vesz a MÁÉSZ célkitűzéseinek végrehajtásában.

Korábbi konferenciáinkon sok szó esett az új kockázatok megjelenéséről és a munkavédelem szerepéről a technika fejlődésével kapcsolatban. A munkabaleseti adatokat tekintve azonban nem szabad elfeledkeznünk a már jól ismert veszélyek elleni védekezésről, ugyanis azt láthatjuk, hogy a halálos munkabalesetek túlnyomó részét ezek a veszélyforrások okozzák - hangsúlyozta Nesztinger Péter munkavédelmi főosztályvezető.

Bemutatta, hogy a hatósági ellenőrzések mellett milyen eszközökkel szeretnék a munkabalesetek számát csökkenteni. A tavalyelőtt zárult mezőgazdasági kampány rendkívül eredményes volt, tartósan sikerült csökkenteni az ágazatban bekövetkezett munkabalesetek, sőt a halálos munkabalesetek számát is.

Azonban az építőiparban a kommunikációra épülő erőfeszítések eddig nem hozták meg a várt eredményt, pedig több szervezettől is kaptak segítséget, pl. MÁESZ, ÉVOSZ. Az építőipari vállalkozásoknak készített 40 oldalas szakmai kiadvány, érdekképviseletekkel történő egyeztetés, angol nyelven is megjelenő munkavédelmi útmutató, nyomtatott sajtó és elektronikus megjelenés, telefonos és személyes tanácsadás vagy a honlapon közzétett esettanulmányok ellenére nem csökkent a halálos munkabalesetek száma az építőiparban. Pedig a baleseti események nem különlegesek, sajnos jól ismert okokból történtek pl. magasból történő leesés, bontás közben összeomlás, áramütés, földbeomlás.

Az építőipari kampány jelenlegi szakaszában országos célvizsgálat keretében zajlanak a munkavédelmi ellenőrzések. Sok szabálytalanságnak bírság következménye is van, de szerencsésebb volna, ha a munkáltatók nem a bírság vagy egy baleset kapcsán szembesülnének csak a mulasztásuk következményeivel, hanem gondot fordítanának a megelőzésre, hiszen a szabályok betartásával megelőzhetők lennének a tragédiák, emelte ki a főosztályvezető.

A vírushelyzetből eredő aktualitás jegyében egy multinacionális vállalat, a Henkel Magyarország megelőzési intézkedéseit mutatta be Gregor Dávid munkavédelmi vezető „Együtt a koronavírus ellen" címmel.
Az előadásban rávilágított arra, hogy a koronavírus járvány során a munkavédelem a munkahelyen kívülről érkező új kockázattal találkozott, amely a munkavállalókra veszélyt jelenthet. Ezért a kockázatok kezelése során az előrelátó felkészülés, a pandémiás tervek, munkacsoportok létrehozása, az utazások korlátozása, a látogatói szabályok szigorítása jelentették az első lépéseket. Nyílt, széleskörű és folyamatos kommunikáció és tájékoztatás mellett a prevenciós intézkedések (távolságtartás, higiéné) és a tudatos viselkedés segítették a védekezést. Ahol arra lehetőség volt, az otthoni munkavégzést helyezték előtérbe, ehhez az IT feltételek biztosítva voltak. Az ajánlott védőeszközöket minden munkavállaló számára beszerezték, az üzembe érkező áruszállítók gyáron belüli közlekedését korlátozták.
Megnövelték a céges buszjáratok számát a megfelelő védő távolság biztosítása érdekében, a buszokat rendszeresen fertőtlenítették.
A műszakváltásokat és öltöző helyiségek használatát átszervezték a kontaktusok számának csökkentése érdekében. A felületek fertőtlenítését rendszeresen elvégezték. A fizikai lehatároláson, az 1,5m védőtávolság betartásán, vagy egyéni védőeszköz alkalmazásán, a figyelemfelhívó jelölések alkalmazásán, az egyirányú közlekedés bevezetésén túl a személyes találkozással járó megbeszéléseket és egyeztetéseket, az irodai megbeszéléseket minimalizálták, a látogatók és az alvállalkozók fogadását szigorúan szabályozták. Ingyen biztosítják a munkatársaknak az influenza elleni védőoltást.
Az információkat és tapasztalatokat megosztották a cégcsoport nemzetközi munkacsoportjai között.
Továbbra is kiemelten fontosnak tartják a megelőzést, és a közösségi szerepvállalást.

A konferencia előadói:

Bodó Sándor államtitkár ITM Foglalkoztatáspolitikáért Felelős Államtitkárság

 
 

Koji László ÉVOSZ elnök

 

Nesztinger Péter ITM Munkavédelmi Főosztály főosztályvezető

 

Gregor Dávid Henkel Magyarország munkavédelmi vezető

 

Balogh Katalin EU-OSHA Nemzeti Fókuszpont vezető
 

2020-10-01,
Kapcsolódó hírek
2020.04.29. - COVID19: Állítsuk meg a világjárványt!
- új NAPO filmek az EU-OSHA honlapján.
2020-04-29,
Kapcsolódó hírek
2020.04.29. - COVID19: Visszatérés a munkahelyre
- a munkahelyek átalakítása és a munkavállalók védelme.

COVID19: VISSZATÉRÉS A MUNKAHELYRE - A munkahelyek átalakítása és a munkavállalók védelme - letöltés.
 
2020-04-29,
Kapcsolódó hírek
2020.03.12. - Költség-haszon elemzés a munkavédelemben
- szakmai rendezvény az ITM és az EU-OSHA Nemzeti Fókuszpont szervezésében.

A költség-haszon becslések a munkavédelem előmozdítását és ösztönző rendszerek tervezését, értékelését is segíthetik. A 2020. március 12-ei budapesti rendezvény célja a fenntartható foglalkoztatás érdekében alkalmazott egészség-gazdaságtani elemzések módszertanáról és az egészségügyben már megvalósított beavatkozások megtérüléséről szóló információk megosztása valamint az EU-OSHA „Költség-haszon a munkavédelemben" című projekt legfrissebb eredményeinek megismertetése volt.

A rendezvény programja itt megnyitható.

 
Az előadások diát az előadó nevére kattintva itt elérhetik:

 
Képek a konferenciáról:

 


 

2020-03-17,
Kapcsolódó hírek
2019.10.17. - Egészséges munkahelyek - A veszélyes anyagok helyes kezelése kampány
- kampányzáró konferencia a Gellért Hotelben.

2019. október 17-én a Gellért Hotelben tartottuk az Egészséges Munkahelyek – Kezeljük helyesen a veszélyes anyagokat című kampány záró konferenciáját.

A konferencia célja volt a kétéves kampány eredményeinek bemutatása, az EU rákkeltő anyagok új határértékeivel kapcsolatos szabályozásának ismertetése, az ellenőrzések és a megbetegedések kivizsgálása során szerzett tapasztalatok megosztása. Előadás hangzott el a kémiai biztonság helyzetének bemutatására a vegyipar szemszögéből, a munkahigiénés laborvizsgálatok részleteiről.

A konferencia programja.

Az előadások diát az előadó nevére kattintva itt elérhetik:

Balogh Katalin
 

Nesztinger Péter
 

Dr. Madarász Gyula
 

Nédó Ferenc

Dr. Gáspárné Bada Magdolna

Vezmár Albert

Néhány kép a konferenciáról:


 

2019-10-29,
Kapcsolódó hírek
2019.04.25. - Egészséges munkahelyek - A veszélyes anyagok helyes kezelése kampány
- konferencia a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

Az Egészséges Munkahelyek - Kezeljük helyesen a veszélyes anyagokat! kampány keretében Budapesten, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dísztermében 100 fő részvételével konferenciát tartottunk, amelyet Marczinkó Zoltán a Pénzügyminisztérium munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára nyitott meg.

Marczinkó Zoltán helyettes államtitkár úr megnyitójában kiemelte, hogy egyre többen dolgoznak Magyarországon, ezért még hangsúlyosabb kérdés, hogy az elvégzett munkának nemcsak a mennyisége, hanem a minősége is fontos a fejlődés szempontjából.

Minőségi munka, európai színvonalú teljesítmény azonban csak egészséges munkavállalótól várható el, aki korszerű, biztonságos, egészséget nem veszélyeztető munkakörülmények között dolgozik. A biztonságos és egészséget nem veszélyeztető foglalkoztatás egyaránt szolgálja a munkavállaló, a munkáltató és a nemzetgazdaság érdekeit.

A rendezvény programja

A Munkavédelmi Világnap alkalmából gyertyagyújtással emlékeztünk a munkabalesetben elhunyt és  megrokkant munkavállalókra.

Nesztinger Péter a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának vezetője összefoglalta az ellenőrzés tapasztalatait a munkahelyeken alkalmazott veszélyes anyagok területén.

A konferencia helyet adott a Pénzügyminisztérium „Együttműködés a munkahelyek biztonságáért” programja keretében meghirdetett „Biztonságos munkahely” pályázat eredményhirdetésének is. Az idei pályázat az Innováció a munkavédelemben címet viselte, a díjat a Pioneer Hi-Bred Zrt. kapta.
A Biztonságos munkahely díjat valamint az EU-OSHA Helyes gyakorlat díjakat Marczinkó Zoltán helyettes államtitkár úr adta át.

Az Egészséges Munkahelyek - Kezeljük helyesen a veszélyes anyagokat! kampány keretében meghirdetett Helyes Gyakorlat pályázat magyarországi díját és egyben az európai versenyben való részvétel lehetőségét az

 • NI Hungary Kft. „Egyedi veszélyes anyag kezelési rendszer az NI Hungary Kft-nél”című pályázata és az
 • EGIS Gyógyszergyár Zrt. „Egis Gyógyszergyár Zrt. teljes területére kiterjedő Védőruha megújítási program és védőfelszerelés viselése mellett végzendő munkafolyamatok feltérképezése, együttműködve az érdekképviseletekkel” című pályázata nyerte el.

Kiváló pályázatáért elismerésben részesültek:

 • a CHINOIN Zrt. „NO PARA – Paraformaldehid adagolás zárt rendszerben”,
 • a TIGÁZ Zrt. „Veszélyes anyagok kezelése a TIGÁZ-nál”, és a
 • a Mol Magyarország „Innováció a MOL veszélyes anyagok helyes kezelésének gyakorlatában” című pályázataikkal.

A konferencián előadások keretében bemutattuk a pályázatokat, a diákat az előadó(k) nevére kattintva érhetik el:

Képek a konferenciáról:
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2019-05-08,
Kapcsolódó hírek
2018.11.12 - Vállalkozásokat segítő aktualitások a munkavédelemben konferencia

Elsősorban a kisvállalkozások munkavédelmi információval való ellátására konferenciát szerveztünk a Gellért Hotel kistermében Budapesten 50 fő részvételével. A megnyitót az EU-OSHA Nemzeti Fókuszpontjának vezetője, Balogh Katalin tartotta, a rendezvény moderátora Mészáros Balázs, a Munkabiztonsági és Foglalkozás-egészségügyi Szakemberek Egyesületének elnöke volt. Magyarország EEN munkavédelmi nagykövete tartott bevezető előadást.

A konferencia programja

Az előadások az előadók nevére kattintva letölthetők:

2018-12-21,
Kapcsolódó hírek
2018.11.09. - Kampányrendezvény a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel közös rendezéssel

A MASZSZ székházában 50 fő részvételével szemináriumot rendeztünk az egészséges Munkahelyek – Kezeljük helyesen a veszélyes anyagokat! című kampányhoz kapcsolódva. A résztvevőket, - akik többsége munkavédelmi képviselő volt-, Székely Tamás a MASZSZ alelnöke köszöntötte.

A szeminárium programja

Az előadások az előadók nevére kattintva letölthetők:

2018-12-21,
Kapcsolódó hírek
2018.11.08. - NAPO Kecskeméten

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály Munkaügyi és Munkavédelmi Ellenőrzési Osztályával és a Vegyiprop Kft-vel közös szervezésben NAPO Pedagógusoknak címmel tartottunk szemináriumot.

A rendezvény meghívója

A NAPO pedagógusoknak program népszerűsítésére sajtóközleményt készítettünk, melynek szövege innen elérhető.

Képek a szemináriumról:

 

2018-12-21,
Kapcsolódó hírek
2018.10.25. - „A veszélyes anyagokkal végzett munkák biztonsága a vállalkozások gyakorlatában” című konferencia

Az Egészséges Munkahelyek - Kezeljük helyesen a veszélyes anyagokat! kampány keretében Budapesten, a Gellért Hotelben 120 fő résztvevővel konferenciát tartottunk, melyen a veszélyes anyagokkal végzett munkák munkavédelmi ellenőrzésének tapasztalatairól, az európai szabályozás aktuális feladatairól, a különböző méretű magyarországi  vállalkozások tapasztalatairól valamint a veszélyes anyagokkal összefüggésbe hozható foglalkozási megbetegedésekről hallottunk előadásokat. A konferencia moderátora az EU-OSHA Nemzeti Fókuszpontjának vezetője volt.

A rendezvény programja


Az előadások diáit az előadó nevére kattintva érhetik el:

Képek a konferenciáról:


 

2018-12-20,
Kapcsolódó hírek
2018.10.25. - Az Egészséges Munkahelyek - Kezeljük helyesen a veszélyes anyagokat! című kampány sajtóközleménye

A kampány előrehaladásáról, a kapcsolódó hazai tevékenységekről, eredményekről 2018. október 25-én sajtótájékoztatót szerveztünk a Pénzügyminisztérium munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárának, Marczinkó Zoltánnak a részvételével. Az eseményre sajtóközleményt jelentettünk meg.

Kép a rendezvényről:


 

2018-12-20,
Kapcsolódó hírek
2018.09.28. - Filmvetítés az Óbudai Egyetemen

Immár hagyomány, hogy a Kutatók Éjszakája program keretében az Óbudai Egyetemmel közös szervezésben filmvetítést és vitát szervezünk. Idén az EU-OSHA bilbao-i munkatársának részvételével  a „Before the bridge/A híd előtt” c. filmet vetítettük.

2018-12-20,
Kapcsolódó hírek
2018.09.26. - „Párbeszéd a munkakörülmények javításáért” címmel a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) támogatásával konferenciát tartott

„Párbeszéd a munkakörülmények javításáért" címmel 2018.szeptember 26-án a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) támogatásával konferenciát tartott. 

A munkakörülmények javítása közös érdek, ami a kormányzati, munkavállalói, munkáltatói feladatok összehangolásával valósítható meg hatékonyan - mondta Marczinkó Zoltán. A munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a rendezvényen közölte, Magyarország munkavédelmi stratégiájának megvalósítása, a 2016-tól 2022-ig tartó fejlesztési tervek véghezvitele érdekében folyamatban van.

A munkakörülmények javítása közös érdek, amely nem nélkülözheti a munkáltatók és munkavállalók érdek-képviseletei szakértőinek a tapasztalatait. A munka világának jelenkori változásai, például az informatika térhódítása, az atipikus foglalkoztatási formák terjedése, a pszichoszociális kockázatok növekedése vagy a vegyi anyagok térhódítása egyre több kihívást jelent a munkavédelmi szakembereknek - jelentette ki a helyettes államtitkár. A kormánynak mindezek kezelésére munkavédelmi stratégiát dolgozott ki, ami 22 feladat végrehajtását jelenti. A 2016-tól 2022-ig tartó fejlesztési tervek megvalósítása már folyamatban van, sőt európai uniós forrás is támogatja a munkavédelmi helyzet javítását irányzó célkitűzéseket. Az évi közel százezer munkavédelmi intézkedésnek jelentős hatása van, amit a munkavédelmi hatóság évente tesz a veszélyhelyzetek felszámolására. A súlyos munkavédelmi mulasztásoknak - a baleseteken és megbetegedéseken túl - akár több milliós bírság vagy büntető eljárás is lehet a következménye.

A GINOP 5.3.7 program 3,8 milliárd forintot biztosít a munkavállalók foglalkoztatási körülményeinek fejlesztésére, amely az egyéni érdekeik mellett Magyarország versenyképességét is szolgálja.

A munkabalesetek, foglalkozási megbetegedések okozta gazdasági veszteségek csökkentése mellett a prevenció a munkavédelemre fordított kiadások megtérülését eredményezi. A munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető kockázatokat olcsóbb megelőzni, ehhez azonban célzott beavatkozásokra, a témával kapcsolatos ismeretek terjesztésére, és a munkavédelmi feladatellátás szakszerűségének és hatékonyságának fejlesztésére van szükség. A fentiekben említett cél megvalósulását szakmai képzésekkel, tájékoztató anyagokkal, módszertani útmutatók kiadásával is segíti a hatóság.

Dr. Nagy Imre az Országos Közegészségügyi Intézet Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Igazgatóság igazgató főorvosa előadásának keretében bemutatta a  szakmai munkájukat, melynek keretében az Igazgatóság - hazánkban egyedüli intézményként - a munkaegészségügy területén szakmai-módszertani, szakmai irányítási, tudományos kutatási, képzési, továbbképzési, megelőző alapintézményi feladatokat lát el. 

Állami feladatként ellátandó alaptevékenységének körében részt vesz a munkahigiénés, a foglalkozás-egészségügyi tevékenységgel összefüggő kormányzati döntések, stratégiák megalapozásában, ezzel kapcsolatos felmérésekben,  munkavállalók egészségének javításával, betegségek megelőzésével összefüggő tudományos kutató, elemző, oktató, képző, továbbképző, tájékoztató, szervező feladatokat stb. lát el, számos hazai és nemzetközi szervezet tevékenységében vesz részt. 

Betegellátási tevékenysége keretében azonosítja és elbírálja a foglalkozási megbetegedéseket, járóbeteg szakrendeléseket működtet, ellát foglalkozás-egészségügyi alap- és szakellátóhelyi feladatokat, előbbieken túl  végzi a tanulók szakmai alkalmassági vizsgálatait, a polgári repülő-egészségügy alkalmassági vizsgálatokat. 

Fontos feladta, hogy az alaptevékenységéhez kapcsolódó feladatok végrehajtása során segítséget nyújt a munkavédelmi hatóság munkaegészségügyi szakmai tevékenységéhez.

Mandrik István a munkáltatói oldal képviseletében a munkavédelmi szakemberképzés jelentőségét hangsúlyozta. Rámutatott a képzés és továbbképzés hiányosságaira, a kreditrendszerű képzés bevezetésének lehetőségeire. Álláspontja szerint ki kell dolgozni a munkavédelmi képviselők egységes képzésének és továbbképzésének tartalmi és formai elemeit, beleértve a tanúsítványok tartalmát és formáját, azok nyilvántartását is.

Borhidi Gábor a munkavállalói oldal részéről javasolta, hogy fokozott ellenőrzéssel, a munkáltatók és munkavállalók tudatosságának fejlesztésével kell a munkavédelmi helyzetet javítani. Ennek eszköze lehet a Munkavédelmi törvény módosítása, konferenciák szervezése, és az oktatás magasabb szintre való emelése.

Néhány kép a konferenciáról:

2018-09-28,
Kapcsolódó hírek
2018.09.17. - Az Európai Munkavédelmi Ügynökség felhívása
- a Helyes Gyakorlat Díj pályázat beadására.

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) a  2018-19. évre meghirdetett „Egészséges munkahelyek- Kezeljük helyesen a veszélyes anyagokat!"  című kampányához meghirdette pályázatát a Helyes Gyakorlat Díj elnyerésére.

A pályázatban olyan, már megvalósított, jó példát kell bemutatni, amelyben a szervezet tevékenyen, példaértékűen kezeli a munkahelyen előforduló veszélyes anyagok jelentette kockázatokat.

Már csak két hónap van a pályázat magyarországi fordulójának beadási határidejéig.

Ki vehet részt?

A helyes gyakorlatok mely fajtáival lehet nevezni?

Mit kell a nevezésekben bemutatni?

Mi a jelentkezés módja?

Korábbi díjazottak milyen példákat küldtek be?

Ezekre a kérdésekre itt talál magyarul információt:

https://osha.europa.eu/hu/healthy-workplaces-campaigns/awards/good-practice-awards

A jelentkezési űrlap letöltése

A pályázat magyarországi fordulójára a magyar nyelvű pályázatokat 2018. december 15-éig kérjük   beküldeni a fokuszpont@pm.gov.hu email címre.

A fenti email címen szívesen adunk további információt a pályázat elkészítéséhez.
 

2018-09-17,
Kapcsolódó hírek
2018.05.03. - Egészséges munkahelyek - A veszélyes anyagok helyes kezelése 2018-19 kampány konferencia Pécsett

2018. május 3-án 70 fő részvételével a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara épületében konferenciát tartottunk a kampány célkitűzéseiről, a szabályozás tervezett módosításáról és a megyei tapasztalatokról.

Az előadók nevére kattintva megnyithatja az előadások diáit:

 • Balogh Katalin: A veszélyes anyagok helyes kezelése
 • Perényi József: Munkavédelem a Törvények Könyvétől napjainkig, avagy Emlékezzünk a munka áldozataira!
 • dr. Madarász Gyula: Veszélyes anyagok - a munkavédelmi szabályozásban várható változások
 • Cserépné Kató Adrienn: A kémiai biztonság helyzete Pécs illetékességi területén
 • Czukor János: A veszélyes anyagokkal folytatott tevékenységek ellenőrzése hatósági szemmel

Kép a konferenciáról (fotó: Horvai László):

 
A rendezvényről a Pécsi Napilap is tudósított.
 
2018-05-14,
Kapcsolódó hírek
Bemutatkozás


 
KEDVEZMÉNYEZETT NEVE:
Gazdaságfejlesztési Minisztérium
PROJEKT CÍME: „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése”
SZERZŐDÖTT TÁMOGATÁS ÖSSZEGE: 3 800 000 000 Ft, azaz hárommilliárd-nyolcszázmillió forint.
TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: 100%
PROJEKT TARTALMA: >> Részletek
PROJEKT KEZDŐ ÉS BEFEJEZŐ DÁTUMA: 2018.01.01. – 2023.10.31.
PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: GINOP-5.3.7-VEKOP-17-2017-00001


A Kormány az állami foglalkoztatási szerv, a munkavédelmi és munkaügyi hatóság kijelöléséről, valamint e szervek hatósági és más feladatainak ellátásáról szóló 320/2014. (XII. 13.) Korm. rendeletben a munkavédelemmel és a foglalkoztatás-felügyeleti hatósági tevékenységgel kapcsolatos közigazgatási feladatok ellátására munkavédelmi hatóságként, valamint foglalkoztatás-felügyeleti hatóságként a foglalkoztatáspolitikáért felelős minisztert, továbbá a fővárosi és megyei kormányhivatalt jelölte ki. (320/2014. (XII. 13.) Korm. rend. 2. §)

 A "Hatósági nyilvántartás" a közbeszerzésekhez és támogatásokhoz honlapunkon kívül közvetlenül is elérhető az alábbi címen: http://nyilvantartas.ommf.gov.hu

Kapcsolódó szervezetek

Nemzetgazdasági Minisztérium
Munkavédelmi Irányítási Főosztály
Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztály
Postacím: 1358 Budapest, Pf.: 17.