Nyelv választás: Magyar | EnglishFőoldalra | Honlaptérkép
Keresés:

Kapcsolat, szervezet


Általános információk


Kapcsolódó szervezetek


Fém-ólom és az ólom ionos vegyületei expozíciójával járó tevékenységek tájékoztató jegyzéke

A toxikus nehézfémek közül az ólom az egyik legrégebben ismert foglalkozási mérgezést okozó anyag, melynek jelentőségét mutatja, hogy az emberi szervezetben felhalmozódásra hajlamos, és ma is számolni kell fokozott ólom expozíció vagy  ólommérgezés  – akár tömeges – előfordulásával. Mindez megelőzhető lenne a munkavédelmi szabályok maradéktalan betartásával.

A fém ólmot és vegyületeit az iparban széles körben használják. Az alkalmazott legfontosabb ólomvegyületek:szervetlen: ólom-oxid, ólom-dioxid, ólom-karbonát (ólomfehér), ólom-kromát (krómsárga), ólom-szulfát, ólom-szilikát, ólom-nitrát, ólom-acetát, ólom-szulfid, ólom-arzenát, ólom-azid; szerves: tetraetil-ólom, tetrametil-ólom, ólom-sztearát. Az ólom-tetroxidot (mínium) régen korrózió elleni védőbevonatokban is használták.

Ólomexpozíció okozta egészségi ártalom veszélyével számos foglalkozás és munkakör jár. Ezeket foglalja össze az alábbiakban letölthető jegyzék.

A kémiai kóroki tényezők hatásának kitett munkavállalók egészségének és biztonságának védelméről szóló 5/2020. (II. 6.) ITM rendelet (a továbbiakban: ITM rendelet) 19. §-a alapján:
„A fém-ólom és az ólom ionos vegyületei expozíciójával járó tevékenységek tájékoztató jegyzékét a munkavédelmi hatóság a hivatalos honlapján közzéteszi”.

Fém-ólom és az ólom ionos vegyületei expozíciójával járó tevékenységek nem teljes körű tájékoztató jegyzéke - letöltés.

A fém-ólom és az ólom ionos vegyületeire vonatkozó különleges előírásokat az ITM rendelet 20. §-a tartalmazza.
 Innovációs és Technológiai Minisztérium
Munkavédelem
Foglalkoztatás-felügyelet
Postacím: 1440 Budapest, Pf.: 1.

E-mail:
munkavedelmi-foo@itm.gov.hu
foglalkoztatas.felugyeleti-foo@itm.gov.hu